Duurzaam ondernemen


Techcomlight

Daglicht als toekomst

Daglicht kopen: het klinkt als een vreemd toekomstidee, maar voor Mark Veldjesgraaf is het realiteit. Daarvoor werkt de ondernemer samen met studenten van verschillende hogescholen en een universiteit. Maar wat is het precies en waarom is Veldjesgraaf ervan overtuigd dat dit duurzaam is?

Duurzaam energie besparen

Te veel CO2-uitstoot, te veel stikstofuitstoot en verlies van energie. Het zijn thema's die de bouwsector de laatste maanden hard raken. Het antwoord ligt in duurzaam bouwen. Maar hoe bouw je een energieneutraal huis? Veldjesgraaf vraagt zich dit al af in een tijd waarin duurzaam bouwen nog niet zo hoog op de maatschappelijke agenda staat. In de zoektocht naar een antwoord stuit de grondlegger van zijn bedrijf op een uniek concept in Amerika: een koepel die daglicht vangt zorgt voor licht op plekken in gebouwen waar dit voorheen onmogelijk was. “Daglicht kost geen energie, het is een oneindige bron. Dit in tegenstelling tot kunstmatig licht”, legt hij uit. Ze brengen het daglicht via een slim systeem naar iedere gewenste ruimte. Hij geeft zelf het goede voorbeeld en realiseert in zijn pand op BT A12 deze techniek. Veldjesgraaf: “Wij gebruiken hier bijna nergens meer kunstmatig licht.”

Dozenschuivers

Toen Veldjesgraaf nog student was, werd hij gebeld door Techcomlight-oprichter Bram Zeggelaar. “Hij vroeg mij om er te komen werken. Zeggelaar had het product Solatube in de jaren 90 naar Nederland gehaald en zocht medewerkers. De dag na dat telefoontje had ik een baan.” Maar het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Veldjesgraaf wilde altijd al ondernemer worden. Hij begon met de verkoop van paardentrailers, maar door de crisis stond hij open voor een andere uitdaging. “Duurzaamheid bleef hot, dus ik zag daar wel wat in.” Niet veel later nam hij het bedrijf over van Zeggelaar. “De organisatie was eerst dozenschuiver, zo noem ik het altijd”, lacht Veldjesgraaf. “We hadden maar één product en verkochten het lokaal door. Dat moest anders.”

Een nieuw concept

Veldjesgraaf roept zijn team bijeen en samen schrijven ze de missie en visie opnieuw. “We wilden écht verder met daglicht. Onze drive was een gezonde en duurzame leefomgeving creëren voor mens en dier.” Vanaf dat moment kijkt het bedrijf vooral hoe innovatie bijdraagt aan gezond en duurzaam werken en leven. De wens voor duurzaamheid begon al met het pand. “BT A12 is het duurzaamste industrieterrein van Ede en wij waren hier een van de eersten. Wij hebben zelf ook een warmtepomp en onze gevel is van clickbrick. De gevel kan ik zo uit elkaar halen en ergens anders weer opbouwen. Daarnaast zijn we aangesloten op het warmtenet, wat een groot pluspunt is van dit bedrijventerrein.”

Studenten inschakelen

Duurzaam ondernemen, dat gaat volgens Veldjesgraaf het beste als je het samen doet. “Ik sta voor samenwerking. Zo werk ik heel veel met studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), de TU Delft en de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Zij hebben een frisse blik op innovaties. En ze zijn heel gemotiveerd. Dat gaat niet alleen op productniveau, maar ook op het gebied van marktonderzoek. Zo heeft een student voor onze nieuwe vestiging in het Verenigd Koninkrijk onderzoek gedaan naar de markt. En dat heeft ons geholpen, want ook daar hebben we een kleine vestiging geopend.” Veldjesgraaf heeft genoeg dromen: “Straks komt het daglicht uit een stopcontact, zodat je elk klein hoekje met daglicht kunt verlichten. Dat is mijn droom. Klinkt als onmogelijk? Nee hoor, kijk maar naar de natuur. Een bepaalde vissoort maakt al zijn eigen daglicht. Daar leer ik van. Ik ben ervan overtuigd dat het ons gaat lukken”, vertelt hij enthousiast.