Hoe regel ik het?


Hoe regel ik een kunstwerk?
Cultuurfonds Ede (CFE)

Cultuur in bedrijf

Een creatief cadeau voor relaties of je bedrijfsnaam verbonden aan een uniek kunstwerk? Het Cultuurfonds Ede (CFE) verbindt de cultuursector met ondernemers in de gemeente Ede.

Wat doet het CFE?

CFE is opgericht door de gemeente Ede in 2017. De gemeente vindt het belangrijk om Edese kunstenaars een breed publiek te bieden. Het CFE zorgt dan ook voor kennisuitwisseling en samenwerking tussen de cultuursector en het bedrijfsleven. Daarnaast ontwikkelt het CFE nieuwe vormen van financiering voor kunst en cultuur. Het doel is om meer ruimte te bieden aan culturele activiteiten, evenementen en andere creatieve initiatieven. Daarmee wil het fonds bijdragen aan een aantrekkelijke gemeente, waar het fijn wonen en werken is.

Ondersteunen van cultuursector

Corine van Ruissen van CFE brengt bedrijven in contact met kunstenaars, artiesten en cultuurorganisaties. Ook zoekt ze naar de meerwaarde van een samenwerking voor beide partijen. En dat levert bijzondere samenwerkingen op. Een kunstwerk kan in verschillende vormen komen. “Als Edese ondernemers de kunst- en cultuursector in Ede ondersteunen”, zegt Corine. “Daarvoor krijgen ze ook iets terug. Zo hebben we een uitmarkt georganiseerd tijdens de Heideweek. Daar heeft het CFE met ondernemers samengewerkt. En bedrijven kunnen bij ons terecht voor bijeenkomsten. Maar we kunnen ondernemers ook met een artiest in contact brengen voor een bijzonder kunstwerk voor op kantoor of een speciaal ontworpen geschenk.”

Het regelen van kunst

Corine: “Ik hoor wel eens: ‘Wat vinden er veel leuke activiteiten in Ede plaats!’ Denk maar aan de uitmarkt. Maar wij willen verder gaan dan alleen activiteiten. Voor het ‘regelen’ van een kunstwerk kunnen ondernemers contact met mij opnemen. Ik zorg dat de juiste artiest uiteindelijk bij de ondernemer terecht komt.” Daarvoor inventariseert ze eerst bij de ondernemer wat de wens is. Dat kan bijvoorbeeld een geschenk zijn in een bepaalde vorm. “In mijn netwerk zoek ik dan een artiest die dit kan maken.”

Sponsoring en geschenken

Twijfel je nog of het iets voor je is? Michiel Dekens, directeur van ITN Installatietechniek, legt uit waarom ITN al langere tijd betrokken is bij het CFE: “Wij ondersteunen het CFE waar dat mogelijk is. Zo hebben wij het Horsa-model uitgelicht dat in het kader van het 75 Jaar Vrijheid Ede-project op de Stadspoort geplaatst is. Recentelijk ontdekten we nieuwe mogelijkheden van het Cultuurfonds. In verband met mijn 25-jarig dienstverband bij ITN ontving ik een mooi keramieken kunstwerk van een Edese kunstenares. Daarnaast zijn zulke kunstwerken zijn ook heel geschikt als relatiegeschenk.”

Zakelijke bijeenkomsten

Ook André Overeem van 4PS werkt regelmatig met het CFE samen. “Wij organiseren jaarlijks een klantendag, waar we onze klanten iets bijzonders willen bieden. Alle voor de hand liggende locaties in de gemeente Ede hadden we in de afgelopen jaren al bezocht. Cultuurfonds Ede verbond ons met het Akoesticum: een prachtige locatie waar zakelijke bijeenkomsten gehouden kunnen worden, onder voorwaarde van een culturele toevoeging. Juist het stukje cultuur maakte deze klantendag extra bijzonder. We waren zo enthousiast over het Akoesticum, dat we ook onze personeelsbijeenkomst met barbecue daar gehouden hebben. Mét muzikale omlijsting uiteraard. Verder bracht het CFE ons in contact met MoMo Theaterwerkplaats, toen we een mooi optreden zochten voor een medewerkersbijeenkomst. CFE heeft een groot netwerk van kunstenaars, artiesten en culturele organisaties in de gemeente Ede. Wij maken graag gebruik van hun bemiddeling als wij een bijeenkomst organiseren.”