Nieuw in Ede | Jorisbrood

Van lobbyen naar bakken

Van een baan als lobbyist naar natuurbakker. Het is een bijzondere stap die Joris van Voorthuizen van Jorisbrood zes jaar geleden maakte. Waarom koos hij voor de ambachtelijke manier van brood maken? Er blijkt een hele familiegeschiedenis aan vooraf te gaan.

Generaties lang

Joris kwam jaren geleden met de ambachtelijke manier van kaas maken in aanraking via zijn vrouw. Haar familie bezit een kaasboerderij in Lunteren en doet dat op ambachtelijke wijze. Joris: “Dat was mijn trigger, want ik proefde het verschil met supermarktkaas. Dat komt door de goede, biologische ingrediënten en de ambachtelijke bereiding.” Maar de interesse voor het broodbakken komt van zijn voorouders. De opa van Joris was bakker en vele generaties gingen hem daar al in voor. “Mijn vader was zelf geen bakker maar hij bakte één keer in de week brood voor ons. Toch herinner ik me het heerlijke verse brood dat hij maakte, waar de kaas of boter op wegsmolt.”

Een buitenmens

Maar waarom zou je van een goede baan als lobbyist overstappen naar een baan als bakker? Joris is geboren en getogen in Lunteren, maar heeft in de tussentijd in België en Maastricht gewoond. Daar werkte hij voor grote bedrijven, telkens als lobbyist. Maar Joris is naar eigen zeggen een buitenmens en het kantoor ging hem tegenstaan. “Toen ging ik naar mijn vader en zei: ‘Kun je weer eens een broodje voor me bakken?’ Daarna viel het kwartje: dit is wat ik wil”, vertelt Joris. Hij stopte als lobbyist en ging als leerling-bakker aan de slag bij een Franse bakker.

Natuur doet zijn werk

Na twee jaar was het zover: Joris begon met zijn eigen bakkerij: Jorisbrood. Dat begon in een kleine garage in het buitengebied van Lunteren, maar daar groeide de bakker al snel uit. Binnenkort opent Jorisbrood officieel op de Mauritskazerne. In het pand komt een winkel, bakkerscafé een ontmoetingsruimte. Het bijzondere is daarnaast dat de bakkerij, de winkel en het café in één ruimte staan, waardoor klanten kunnen zien hoe de broden worden gemaakt. “Het zijn dan ook geen simpele broden, ik laat de natuur zijn werk doen. Dat is de authentieke Franse manier van brood maken, ik voeg niks toe aan conserveringsmiddelen, maar laat het brood heel lang rusten. Dan trekt de smaak erin.” Zo deden de oude Egyptenaren het al en zo doet Jorisbrood het nu ook.