Ondernemen met Onderwijs


TechnoDiscovery

Techniek leuk maken

Ondernemers staan te springen om technische mensen. Bij TechnoDiscovery zijn ze er vroeg bij. Hier leren kinderen onder andere hoe je een drone programmeert.

De nieuwe techno agents

Bij TechnoDiscovery maken kinderen kennis met techniek. Hans Krijgsman, Jan Haasjes en Wessel Smits zetten zich volop in om het beste uit kinderen naar boven te halen. Dat doen ze door basisschoolleerlingen of onderbouwleerlingen van het voortgezet onderwijs in de regio Foodvalley technische opdrachten uit te laten voeren. Krijgsman: “Ze zijn hier een ochtend of middag techno agent. We delen de klas op in kleine groepjes en elk groepje voert één missie uit. Ze leren dus ook samenwerken.” Het programmeren van een drone is een voorbeeld van zo’n missie, maar ook het designen van een waterstofauto of het maken van een stop-motion-filmpje behoren tot de mogelijkheden. “Soms denkt een groepje: dat filmpje maken we wel even. Dat valt dan toch vaak tegen. Die leermomenten zien we elke dag”, vertelt Haasjes.

Kwaliteiten komen boven

Het tekort aan technisch geschoold personeel moet worden opgelost. Smits volgt daarom naast zijn werk bij TechnoDiscovery een opleiding aan de pabo. Hij heeft een duidelijk doel voor ogen: het onderwijs moet veranderen. “Je moet kinderen voorbereiden op het werkveld. Dat gebeurt nu nog te weinig. Ook mist het onderwijs een stukje techniek”, vertelt Smits. Bij elke klas die langskomt, merken de mannen dat er wel twee of drie kinderen zijn die ‘eruit schieten’. “Zij doen het op school niet heel goed. Komen ze hier, dan zijn ze de beste van de groep en helemaal in hun element. Dat is fantastisch om te zien”, aldus Haasjes. Smits: “Dat bedoel ik ook met het veranderen van het onderwijs. Op kantoor zitten moet niet hét doel zijn. Het doel is voor iedereen anders. Wij willen kinderen tussen de 10 en 13 jaar al jong kennis laten maken met techniek.”

Samenwerking met scholen

Het concept is pas net gestart: meteen na de herfstvakantie van 2019 was de try-out. Maar het is nu al een succes. Dat komt onder andere door de goede samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en de overheid. Haasjes: “De organisaties Proominent, SKOVV en CNS zijn bij ons aangesloten. Openbare, katholieke en protestante basisscholen maken daar onderdeel van uit. Op die manier krijgen we al veel aanmeldingen.” Maar het liefst willen de heren een coproductie met scholen beginnen. Dit houdt in dat kinderen op school al iets bedenken en het in het lab van TechnoDiscovery uitvoeren, zodat de school zelf geen materiaal hoeft aan te schaffen.

Investering van het bedrijfsleven

Om het tot een nog groter succes te maken, wil TechnoDiscovery de band met ondernemers versterken. Jan Willem Mauritz is werkzaam als Manager After Sales bij Vallei Auto Groep en bestuurslid van TechnoDiscovery. “Het bedrijfsleven ziet de kinderen van nu, die gemotiveerd zijn om later in de techniek aan het werk te gaan, later graag komen. Daarom willen we ook graag mee-investeren om deze young potentials al vroegtijdig een mooie kans te geven. Daarom vragen we ondernemers om actief mee te denken en een jaarlijkse financiële bijdrage te leveren. Ook kunnen ze materiaal beschikbaar stellen. Dit gaan we als Vallei Auto Groep zeker doen”, legt Mauritz uit. Het gebeurt nu al mondjesmaat en Krijgsman ziet dit graag groeien. “Er is veel interesse. Bijna iedereen ziet het nut in en dat is heel mooi. De kinderen geven ons ook telkens een rapportcijfer van een 8,5 of zelfs een 9. Het werkt echt, we zien het enthousiasme bij de kinderen. Dat is waar het om draait.”