Sociaal ondernemen | GVO

Van afstand naar kans

Een jonge vrouw staat achter een machine om kleine verpakkingen in een doos te doen. Een ruimte verderop legt een man enkele vellen tussen twee kaften van een Bambook. Hun overeenkomst? Ze kregen allebei de kans om van een afstand tot de arbeidsmarkt zich te ontwikkelen tot volwaardige medewerkers.

Verpakkingen met inhoud

De hal van GVO drukkers en vormgevers staat vol met allerlei imposante machines. Van verpakkingsmachine tot een machine die een blanco papier bedrukt met blauwe, rode en gele inkt. Maar niet alles gebeurt met machines, al zou je dat misschien wel denken. Alje Tamminga, eigenaar van GVO, vertelt: “Pas vanaf een productie van 1000 verpakkingen komt er een machine aan te pas. Onder de 1000 producten gebeurt alles nog met de hand. Dat gebeurt veelal door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” GVO heeft nu 14 mensen met een arbeidsbeperking in dienst, op een totaal van 35 werknemers.  

Innerlijke drive

Een van de producten die handmatig in elkaar worden gezet, is Bambook. En dat is ook waar alles mee begon. “Het oorspronkelijke idee om ons in sociaal ondernemen te verdiepen komt van mijn neef en compagnon Marco Kolk. Dat was drie jaar geleden. In het begin dacht ik: ‘Moet dat nou?’ Ik was bang dat het te veel gedoe zou opleveren.” Tamminga draaide toch bij, omdat een van zijn kinderen een beperking heeft. “Dat maakt ook dat het mij heel veel voldoening geeft.” Om de Bambooks te produceren, startte GVO met twee werknemers die een afstand tot de arbeidsmarkt hadden. Daarna ging het snel en kwamen er meer. De werknemers kwamen in het begin van Werkkracht

Fulltime begeleiding

Het geheim van een succesvolle integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ligt volgens Tamminga in de begeleiding. “Als je als ondernemer denkt: ‘Ik ga er even een goedkope kracht neerzetten’, dan gaat het niet goed. Je moet veel investeren in begeleiding”, legt hij uit. Zo lopen er bij GVO twee mensen rond die elke dag fulltime deze werknemers begeleiden. Ook de faciliteiten moeten passend zijn. Daarom voert Tamminga altijd eerst een gesprek met een nieuwe werknemer. “Dat lijkt een beetje op een sollicitatiegesprek. En van te voren wordt door externe jobcoaching ook al gekeken of iemand bij GVO past en of de faciliteiten goed genoeg zijn. Er zijn bijvoorbeeld mensen die niet de hele dag kunnen staan. Daar moet je aanpassingen voor doen.”

Vastbijten in het traject

In het begin kost het tijd om deze omslag te maken, vertelt Tamminga. “Bij ons was er een medewerker die zich er helemaal in vast heeft gebeten. Je moet moeite willen doen om alle wet- en regelgeving door te spitten. In het begin kost het meer dan dat het oplevert.” Maar als je je organisatie er goed op inricht, kun je als ondernemer volgens Tamminga mee ondernemen. Belangrijk is ook om als management je hele team erbij te betrekken. Veel mensen hebben volgens Tamminga in het begin toch vooroordelen. Voor Tamminga is degene die de ronde hoekjes van de Bambooks maakt net zo belangrijk als degene die de orders regelt. “Het is een afspiegeling van de maatschappij hier. Soms zijn er problemen en die moet je als begeleiding kunnen oplossen.”

Groeien

Uiteindelijk levert het wél veel op. Verschillende verpakkingen kennen een combinatie van machinale en handmatige productie. “Eerst moest degene die de machine bediende daar soms mee stoppen om verder te gaan met de handmatige productie. Dat kostte extra tijd.” Voor werkgevers kan het een grote stap zijn om met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te gaan werken. Maar er zijn wel regels die de drempel verlagen. Tamminga: “Je mag eerst twee maanden kijken of iemand bij het werk past. Dan kun je altijd nog bedenken dat het niet werkt. Ook zijn er regelingen voor het hogere ziekteverzuim.” Tamminga heeft zijn medewerkers zien groeien in hun functie. “Iemand die eerst geen spiraal in een Bambook kon plaatsen, kan dat nu wel. Ze ontwikkelen hier veel vaardigheden. En het zijn ontzettend gemotiveerde en dankbare medewerkers. Dat is geweldig om te zien.”