Routines veranderen

door Willemien Vreugdenhil | Wethouder economische zaken

Er zijn veel dingen die je op routine doet. Je hoeft niet meer actief na te denken hoe dat ook al weer moet. Fietsen, autorijden, tv kijken, je doet het gewoon. Behalve als er wat verandert, dan is het oppassen. Als je recent een nieuwe afstandsbediening hebt, of eens met de auto naar Engeland geweest bent, kun je er over meepraten.


Het voorbije jaar viel me rondom het thema stikstof op dat we ook als samenleving veel op routine doen. Een lang verhaal kort: we hebben jarenlang met z’n allen met alles wat we doen te veel stikstof uitgestoten. Dat is slecht voor de natuur. De Raad van State oordeelde dit voorjaar dat we de natuur beter moeten beschermen en sindsdien spreken we met z’n allen over een ‘stikstofcrisis’.


Dat vind ik nogal dik aangezet. Zeker, de problematiek heeft elementen van een crisis. Bouwplannen zijn momenteel lastiger te realiseren. Je zult maar net je huis verkocht hebben en de bouwvergunning niet rond krijgen. Of je hebt als ondernemer een mooi plan gemaakt voor een nieuw pand en je wordt opeens geconfronteerd met allemaal nieuwe voorwaarden. Dat heeft heel veel impact.


Maar oplossingen zijn ook binnen handbereik. Als we maar buiten de gebaande paden durven treden. In de discussies die we nu voeren gaat het helaas nog te vaak over symptoombestrijding. We willen oude routines zoveel mogelijk vasthouden. Hoe krijgen we de vergunningsverlening weer op gang? Met welke rekenmaatregel kunnen we weer even vooruit? Kunnen we een drempelwaarde toevoegen die weer meer plannen op gang trekt, dat soort werk.


Dat gaat ons echter op de lange termijn niet helpen. Ik ben er stellig van overtuigd dat we onze aanpak moeten omdraaien. Het herstel van de biodiversiteit moet voorop staan. Ede heeft dat in zijn beleid ook op één gezet. Ik krijg dan vaak tegengeworpen dat we met die redenatie Nederland op slot zetten, maar dat is niet aan de orde. Er is wel veel werk aan de winkel. Het gaat erom dat we als samenleving routines gaan veranderen. Andere manieren van bouwen, andere manieren van transport, andere manieren van landbouw. We moeten weer echt onder de knie krijgen hoe we goed kunnen samenleven met de natuur. En het mooie is: de technieken zijn vaak al beschikbaar.


Gelukkig zijn veel ondernemers al lang begonnen. De eerste ontwerpen die de gemeente te beoordelen krijgt voor het Food & Businesspark bijvoorbeeld, laten zien dat er heel veel mogelijk is op het gebied van klimaatneutraal en natuurinclusief bouwen. Dat is hoopvol. Een ander fascinerend voorbeeld leest u in dit Ondernemersmagazine. Hoe een Edese ondernemer een handel in daglicht opstartte.


Ik wens u alle goeds voor 2020!


Willemien Vreugdenhil