Voorwoord door Willemien Vreugdenhil


De afgelopen weken heb ik samen met mijn collega’s binnen de gemeentelijke politiek gewerkt aan een nieuw bestuursakkoord. Eén van de uitkomsten is dat ik ook de komende vier jaar wethouder Economie mag zijn en daar ben ik erg blij mee. Want als ik iets bevestigd heb gezien de afgelopen vier jaar is het dat u als ondernemers onmisbaar bent voor onze samenleving.

En wat zijn onze plannen dan? Om u gerust te stellen: in Ede gaat het roer niet radicaal om. We borduren voort op wat de voorbije periode hebben gedaan, maar werken ook aan nieuwe uitdagingen. Ik vertel bijvoorbeeld niets nieuw als ik zeg dat het midden en kleinbedrijf dé banenmotor van de gemeente is. We investeren daarom als gemeente in werkgelegenheid en bedrijventerreinen zodat u verder kunt ondernemen. Wij hopen dat u net als wij circulair en sociaal ondernemen belangrijk vindt. Voor bedrijven die hierin investeren rollen we nadrukkelijk de rode loper uit.

In dit magazine kunt u al veel voorbeelden lezen en zien van sociaal en duurzaam ondernemen en van samenwerking.

Peter van de Haar van de van de Haargroep vertelt bijvoorbeeld over de manier waarop de Van de Haar groep werkt met medewerkers met een arbeidsbeperking: “Natuurlijk verdiepen we ons in ieders verhaal en achtergrond. Dat is nodig om in te schatten wat iemand wel of niet aan kan. En om te begrijpen waarbij iemand eventueel extra begeleiding nodig heeft. Maar dat doe je toch vanzelfsprekend bij ieder mens?”

U kunt ook lezen hoe de coöperatie Boerenhart vier jaar geleden is opgericht en wat het resultaat is: de aangesloten boer verdient een dikkere boterham en de klant weet zeker waar zíjn boterham – en alles wat erop ligt – vandaan komt. Een goed voorbeeld van de kracht van samenwerking in de zoektocht naar nieuwe verdienmodellen.


Amanda Drost is in ons stadshart sinds kort begonnen met ‘Work garden’, een prachtige, duurzame en inspirerende werkplek. Als u in de buurt bent, is het zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen. U leest er ook meer over in de rubriek ‘Nieuw in Ede’.

Willemien Vreugdenhil