Leer vertellen over Ede

Ontvangt u als (toeristische) ondernemer gasten en andere bezoekers aan de regio? Dan is de gratis training Basiskennis Ede wellicht iets voor u. In deze digitale training van Visit Veluwe doet u toeristische basiskennis op over Ede en omgeving. U maakt kennis met de rijke geschiedenis, van celtic fields uit de prehistorie tot en met de luchtlandingen van de geallieerden in september 1944. Maar ook met het uitgestrekte Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum. Bovendien is er volop aandacht voor ‘smaak’ en hoe bezoekers dat in Ede kunnen beleven. Met deze kennis kunt u bezoekers het gevoel meegeven dat zij welkom zijn en dat we er samen alles aan doen om hen een onvergetelijk verblijf te bezorgen. Deelnemen kan nog tot 31 december 2019.


Meer informatie

Verzilver uw dak met zonnepanelen

Heeft u een bedrijfspand met een groot ‘leeg’ dak en een grootverbruikersaansluiting? Of bent u ondernemer en hebt u een beschikking voor een SDE+-subsidie op de plank liggen? Let dan even op. Met het project ‘Verzilver uw dak’ wil de provincie Gelderse ondernemers stimuleren om 600.000 m2 aan nieuwe zonnepanelen op bedrijfsdaken aan te leggen. Door gebrek aan tijd en kennis bij ondernemers blijft een groot deel van daken nog steeds onbenut. De provincie wil ondernemers stimuleren een zogenoemde SDE+ subsidie aan te vragen voor kansrijke zonneprojecten. En ondernemers die al een dergelijke subsidie hebben aangevraagd, helpen bij het verder ontwikkelen van hun initiatief. De afkorting SDE+ staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Doel van ‘Verzilver uw dak’ is om samen te werken aan een energieneutraal Gelderland in 2050.


Meer informatie

Jongeren met een ondernemersdroom

Joshua van Driel (22 jaar) uit Bennekom heeft de eerste de titel ZomerOndernemer FoodValley 2019 gekregen. Hij helpt als lifestylecoach mensen beter naar de signalen van hun lichaam te leren luisteren.
Jongeren met een ondernemersdroom zijn er in Ede en omgeving genoeg. Maar hoe maak je van een idee een bedrijf? Jongeren die dromen van een eigen bedrijf, maar wel wat hulp kunnen gebruiken is er ZomerOndernemer. Afgelopen juli volgden 20 jongeren (15-22 jaar) uit Ede en omgeving deze driedaagse training. Ze leerden wat er allemaal bij het ondernemerschap komt kijken. Ook voerden ze een zogeheten marketing guerrila-actie uit, waarbij ze met een budget van € 10,- zoveel mogelijk waarde moesten genereren. Natuurlijk werkten ze ook aan hun eigen ondernemersidee. Ook maakten ze een SWOT-analyse en schaafden ze aan het doel en doelstelling van de onderneming. De ZomerOndernemers bezochten ook lokale ondernemers en kregen ze workshops, presentaties en rondleidingen. Het project is afgesloten met een feestelijke kick out, waarbij de jongeren hun bedrijf presenteerden voor een groot publiek.

Regeling Sociale Innovatie

Met de regeling Sociale Innovatie daagt provincie Gelderland werkgevers uit meer te investeren in scholing en nieuwe manieren van samenwerking. Door slim samen te werken en talent beter te benutten kunnen bedrijven het beste uit hun mensen halen. Uit onderzoek is gebleken dat veel Gelderse werkgevers nog achterblijven in sociale innovatie. En dat terwijl sociaal innovatieve bedrijven succesvoller en productiever zijn. Voorbeelden van sociale innovatie zijn het werken in zelfsturende teams, werken met flexibele werktijden en verzamelplaatsen waar medewerkers van verschillende bedrijven elkaar ontmoeten en samenwerken. Niet alle bedrijven hebben genoeg tijd, geld en kennis om hierin te investeren. Met de regeling wil de provincie werkgevers stimuleren om werk te maken van sociale innovatie. Provincie Gelderland zet hiervoor 2 miljoen euro in. De regeling is bedoeld voor MKB ondernemers, scholen en gemeenten, allen met een ondernemingsraad.


Meer informatie

HatchTech Group eerste bedrijf op Food&Businesspark

De HatchTech Group is het eerste bedrijf dat zich vestigt op het nieuwe Food&Businesspark in Ede. CEO Tjitze Meter en wethouder Willemien Vreugdenhil hebben dinsdag 10 september de reserveringsovereenkomst getekend.


Het Food& Businesspark wordt een duurzaam bedrijventerrein, gericht op voedsel producerende en verwerkende bedrijven. Willemien Vreugdenhil, wethouder Economie: “De HatchTech Group past helemaal in het profiel van het Food&Businesspark en is een waardevolle aanvulling op het Edese bedrijfsleven.”


“Locatie midden in FoodValley”

De HatchTech Group ontwikkelt op onderzoek gebaseerde producten voor de incubatie en de eerste levensfase van kuikens. Tjitze Meter, CEO van de HatchTech Group licht toe: “De belangrijkste reden voor HatchTech Group om het Food & Business park als nieuwe locatie te kiezen, is dat we ons hierdoor midden in Food Valley vestigen. Dit sluit naadloos aan op onze activiteiten. Wij werken al lange tijd samen met Wageningen Universiteit. Door een eigen research-broederij op de nieuwe locatie, kunnen wij ons onderzoek nog beter uitvoeren en deze samenwerking nog beter vormgeven. Daarnaast zijn de centrale ligging in Nederland en de goede bereikbaarheid over de weg en via het openbaar vervoer erg belangrijk voor onze collega’s, klanten en partners.”