Netwerken


Bewust Ede

Bewust werken

Duurzaam, plezierig en gezond samenleven. De leden van Bewust Ede zijn daar in hun professionele leven actief mee bezig. In dit bijzondere netwerk is veel ruimte om informatie met elkaar te delen. Maar niet alleen deze kennisdeling maakt het netwerk relatief uniek.

Een bijzonder netwerk

Hennie van de Vendel is coördinator van Bewust Ede. Ze legt uit hoe het netwerk in elkaar steekt: “We hebben nu 70 leden. Zij zijn allemaal werkzaam op het gebied van persoonlijke groei, gezondheid, welzijn en duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan massages, coaches en therapeuten. Niet elk lid is even actief, want bijeenkomsten zijn niet verplicht.” Dat tekent Bewust Ede: niets moet. Niet alleen het bijwonen van de bijeenkomsten is vrijblijvend, ook de bijeenkomst zelf loopt anders dan bij de meeste andere netwerken. Zo is er geen vaste agenda. Het begint vaak met een pitch-rondje, vooral bij nieuwe leden. “Daarna gaan we informatie delen en stellen leden vragen als ze ergens mee zitten”, aldus Hennie.

Samenwerken

Tijdens bijeenkomsten komen leden meestal met elkaar in gesprek. “We zien nu steeds vaker dat ondernemers onderling gaan samenwerken”, vertelt Hennie. Ingrid van Veldhuizen - van der Hart, die als wandelcoach werkt om vrouwen een plezieriger leven te geven, is daar een voorbeeld van. “Ik ga een seizoenswandeling organiseren met een verlies- en rouwtherapeut die ik hier heb ontmoet”, zegt een enthousiaste Ingrid. “Maar het gaat hier in beginsel niet om geld verdienen, meer om het uitwisselen van informatie. Om het onderling samenzijn als ZZP’ers”, legt Hennie uit.

Professionals uitnodigen

Op 12 oktober organiseert Bewust Ede een evenement in Cultura Ede, voor iedereen die geïnteresseerd is in de diensten die de leden bieden. Om het allemaal in goede banen te leiden, komen vijf leden samen voor een overleg. Gerda Warris is een van hen. Ze werkt als hypnotherapeut en massagetherapeut en vertelt: “Het bewust bezig zijn in het dagelijks leven past bij mij. Het netwerk is ongedwongen en er is geen rangorde, iedereen is gelijk. Ik leer er veel van, want we hebben het ook over andere onderwerpen, zoals de AVG.” Hennie beaamt dit: “Ik nodig af en toe professionals uit die iets komen vertellen over onderwerpen waar wij raakvlakken mee hebben. Zoals een advocaat die iets uitlegt over de privacywetgeving of een boekhouder die ons meer vertelt over BTW.”

Ook voor andere ondernemers

Ilona Wingelaar helpt vrouwen om af te vallen en Janneke Tiemissen is coach van (jong-)volwassenen met adhd. Zij zien de meerwaarde ook in de diversiteit van de groep. Janneke: “Dat past heel goed bij mij, net als dat het allemaal diensten zijn op het gebied van levensvreugde.” “Ik vind het ook mooi dat het bijna allemaal ZZP’ers zijn. Dat is anders dan grote bedrijven die meer op winst uit zijn”, zegt Ilona. Toch kan de groep ook interessant zijn voor andere ondernemers die zich minder bezighouden met de kernthema’s van Bewust Ede, al is het wel een vereiste om lid te worden. Hennie: “Ik kan me voorstellen dat ondernemers een coach zoeken die meer weet van een burn-out of plezierig werken, bijvoorbeeld voor werknemers. Op die manier kan ook een automonteur iets hebben aan ons netwerk.”