Nieuw in Ede
Het Nationale Park De Hoge Veluwe - het Park Paviljoen

Het nut van nieuwbouw

Wie kent het niet: Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Dit juweel voor Nederland én Ede heeft er een nieuwe aanwinst bij. Het Park Paviljoen is nieuw gebouwd en onderdeel van het heringerichte centrumgebied van het park. Wat doet nieuwbouw of verbouwing voor een bedrijf?

Opening door de koning

Het nieuwe Park Paviljoen is een imposante verschijning. Op de parkeerplaats aangekomen is het niet te missen, zo’n 150 meter van het Museonder. Architecten van het gebouw zijn Willem Hein Schenk en Job Floris van bureaus De Zwarte Hond en Monadnock. Bij een speciaal gebouw hoort natuurlijk een speciale opening. Daarom kwam Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander op 21 juni naar De Hoge Veluwe. Een hele eer voor het Park en zijn relaties. De koning bezocht diverse plekken en sprak met vele medewerkers en vrijwilligers. Een geslaagde dag, waarbij de koning als eerste officieel het nieuwe Park Paviljoen betrad.

Bijzondere architectuur

Maar wat maakt het gebouw zo bijzonder? Joost Kemp, plaatsvervangend hoofd Bezoekersmanagement van het park, legt het uit. “Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft een lange traditie van bijzondere architectuur. In 1938 is bijvoorbeeld het museum Kröller-Müller gebouwd. Sindsdien is er in het Park geen grootschalige nieuwbouw meer geweest. Je mag in een natuurgebied niet ongebreideld bouwen.” Toen de vernieuwing van het centrumgebied van de grond kwam, was dit dan ook een mooi moment. De bijzondere architectuur is niet alleen buiten goed te zien. Kom je het pand binnen, dan zie je direct de grote ruimte, bijzondere lichten op het plafond en de aparte structuur.

Vergaderen tussen de moeflons

Het Paviljoen combineert diverse functies, in overeenstemming met zijn uiterlijk. Joost: “Er zit een restaurant in, een winkel en vergaderruimtes. Die kunnen groepen gebruiken om daadwerkelijk te vergaderen, maar zijn ook bedoeld voor educatiedoeleinden voor scholieren of universiteiten.” De combinatie tussen werk en natuur is volgens Joost bijzonder. “Loop een paar meter de zaal uit en je staat midden in de natuur, waar bijvoorbeeld moeflons en herten leven.” Bovendien wil het Park bezoekers trekken. Want om alle natuur goed te onderhouden, heeft het Park geld nodig. “Daarbij blijven we waken voor de biodiversiteit van het Park. Het gaat om de balans tussen economie en ecologie”, aldus Joost.

Samenwerken en informeren

Een bijzondere nieuwe publiekstrekker is niet het enige positieve dat De Hoge Veluwe bereikt met het nieuwe Park Paviljoen. Joost: “Wat ik nu al merk, is het gevoel van trots onder medewerkers, bezoekers en andere relaties. We hebben iedereen meegenomen in het proces en bezoekers tussendoor geïnformeerd. Dat geef ik ook graag mee aan andere ondernemers: een verbouwing of nieuwbouw is niet niks, dus plan het goed. En betrek er andere partijen bij voor advies. Als je alleen intern kijkt, krijg je tunnelvisie. In een lang en complex bouwproces moet je continu kritisch blijven naar jezelf. Zaken lopen soms anders dan verwacht. Dan moet je voor je gevoel soms een stapje terug zetten om vervolgens weer vooruit te kunnen.”