Nieuw in Ede (vervolg) | Bakkerij Goedbrood 

Biologisch goed brood

Jarenlang kon het gezin van Roel Jansen uit Ede al voorproeven van zijn zelfgemaakte broden. Jansen is gek op zijn eigen brood. Hij opende begin dit jaar zijn bakkerij in het voormalige pand van juwelier Arend Schipper aan de Veenderweg. Een droom kwam daarmee uit. “Ik wist als kind al dat ik bakker wilde worden”, zo vertelt hij tussen de geurende, verse broden. Het maken van brood duurt normaal gesproken ongeveer twee uur. “De desembroden die ik maak, kunnen zomaar twaalf uur in beslag nemen.” Bij desembroden gebruikt de bakker geen gist, maar desem. Dat is een papje van meel of bloem met water dat de bakker met heel veel geduld laat rijzen. Volgens Jansen is desembrood het meest natuurlijke brood. “Het is het best verteerbaar voor ons lichaam”, vertelt hij. “Daarbij komt dat het voor mij belangrijk is dat de ingrediënten die ik gebruik van biologische oorsprong zijn. Mijn vrouw Caroline en ik kunnen dan ook met trots zeggen dat onze bakkerij officieel ‘biologisch’ is.” De ‘vakgekte’ voor het maken van eerlijke, voedzame broden gaat ver bij Jansen. Zo ver, dat hij geen meel inkoopt maar granen. “Aan granen kan ik veel meer zien dan aan meel. Ik wil kunnen bekijken waar ik mijn broden van bak en sta daarom, voordat ik ga bakken, ons eigen meel in de winkel te malen. Dat proef je trouwens. Vergelijk het maar met vers geperste jus d’orange of koffie van versgemalen bonen. Uiteindelijk ben ik de bakkerij uit liefde begonnen. En daar kan ik nu ook nog mensen van mee laten genieten. Zelf gemalen meel, verschillende soorten desembrood en biologisch gecertificeerd. Dat is wat mij betreft een goed brood.”

Nieuw in Ede (vervolg) | Espressobar Lucca 

Italiaanse passie

Een bekend gezicht met een nieuwe zaak: Raymond Scheerman opent na het succesvolle Effe Anders een nieuwe koffiezaak genaamd Lucca. Scheerman: “We schenken in beide zaken goede koffie, maar het concept en de doelgroep zijn totaal anders. Uit vragenlijsten en een Facebookanalyse van Effe Anders blijkt dat twintigers ondervertegenwoordigd zijn in Ede. Er wonen en verblijven meer dan 2500 studenten van de CHE en Wageningen UR in Ede. We willen hen hier een plek bieden.”“Deze generatie heeft andere behoeftes, zoals studieplekken, veganistische opties en bestellen aan de bar”, vervolgt Scheerman. “Door dit te combineren met het interieurgevoel van mijn vrouw hebben we een hippe, warme espressobar neergezet.” Als Italiëfreak koos Scheerman voor een Italiaanse stad als naam voor de espressobar. “De liefde die die stad uitstraalt past helemaal in het plaatje. Daarnaast bekt het lekker: zullen we afspreken bij Lucca?” Onder het genot van Braziliaanse espresso zwaait hij regelmatig naar bekenden in zijn geliefde Maandereind, de winkelstraat die hij samen met andere ZZP’ers een bruisend leven inblaast. “Als zelfstandigen versterken we elkaar door activiteiten te organiseren, zoals een modeshow of een culinair evenement. Samen met hen en mijn enthousiaste collega’s, die zowel in Lucca als Effe Anders werken, maken we van de Maandereind een vrolijk, gezellig uithangbord van de gemeente Ede.”

Nieuw in Ede (vervolg) | Evenementenlocatie Mauritskazerne 

In de monumentale Mauritzkazerne huist sinds 1 juli een nieuwe evenementenlocatie. De toepasselijke naam: Mauritzkazerne. De locatie heeft een bijzondere uitstraling door een statige entree, hoge plafonds en grote boogramen. “We zijn een locatie voor congressen en andere evenementen”, zegt Frank Berg van de Mauritskazerne. “We hebben plek voor kleine en grote evenementen, van 25 tot 600 personen.” De locatie is flexibel in te zetten, met een grotere hal maar ook kleinere ruimtes.

Voor de aankleding van de binnenkant zijn allerlei materialen hergebruikt. Een voorbeeld zijn de zeecontainers die als eyecatcher in de congresruimte staan. Ze waren jarenlang het decor van een Rotterdams pop-up restaurant.


Achter het terrein van de Mauritzkazerne komt het World Food Center en is de Experience gepland. Een plek die helemaal in het teken staat van voedsel. In de evenementenlocatie sluiten ze graag aan bij het thema food. “Onze menukaart is geïnspireerd op die regionale liefde voor puur, eerlijk en lekker eten”, vertelt Berg. “We serveren jouw gasten hapjes, een lunch of diner met de beste ingrediënten uit de streek. Wat er op je bord ligt heeft dus geen duizenden kilometers afgelegd en is vers, gezond én duurzaam.”