Ondernemen in food
Delinuts

Noot met een verhaal

Noten, zuidvruchten en rijstcrackers. De hal van Delinuts in Ede staat er vol mee. Zo ver het oog reikt staan producten van over de hele wereld. Het handelsbedrijf adviseert klanten gedetailleerd: welke noot past het best en hoe verander je gewoontes van de consument?

Opslag en overslag

Tinus den Boon geeft al 25 jaar met passie leiding aan het notenbedrijf. Hij vertelt: “In de basis hebben we hier een grote opslagruimte. We importeren noten, zuidvruchten en rijstcrackers. Vanuit hier gaat het weer naar talloze andere locaties.” Zo gaan de producten naar speciaalzaken, marktkramen, groothandels, horeca en retailers. Den Boon: “In de gemeente Ede ligt bijvoorbeeld een bedrijf dat gesuikerde producten maakt. Daar gaan onze noten ook heen. Denk maar aan gesuikerde amandelen of pecannoten.”

Meerwaarde voor klanten

Den Boon werkt samen met Koert Liekelema, commercieel directeur van Delinuts. Delinuts’ ambitie is om het meest moderne notenbedrijf te worden van West-Europa. Liekelema: “Dat doen we door meerwaarde voor onze klant te bieden, niet alleen door meer kwaliteit te geven voor een standaardprijs, maar ook door mee te denken. Een marktkraam verkoopt bijvoorbeeld gewoon noten. Maar wij gaan verder. Want wat als je er een uitleg bijdoet over hoe je amandelmelk van amandelen maakt? Dan trek je ook millennials. Als een bakker vraagt om vijgen, dan geven wij aan dat we ook vijgenstukjes en Spaanse vijgen hebben. Dat is misschien goedkoper en past daarom beter.”

Geroosterd sojaboontje

Om de beste kwaliteit noten te garanderen, reist Den Boon regelmatig af naar diverse landen in Zuid-Amerika, Azië of Afrika. Daar zoekt hij leveranciers uit. Bovendien is er in de grote opslaghal een proefruimte aanwezig, waar altijd de kwaliteit van de vruchten en noten geproefd wordt. Den Boon: “De kwaliteit moet optimaal zijn. Daarnaast proberen we de consument te verleiden om eens andere noten te proberen, in samenwerking met onze klanten. Je kunt wel altijd dure pijnboompitten in je salade doen, maar heb je wel eens gedacht aan geroosterde sojabonen?”

Gezonde voeding

Noten, gedroogd fruit en kruiden passen goed bij een gezonde levensstijl. Liekelema: “Je ziet twee trends tegenwoordig. De eerste is dat mensen minder vlees eten. Noten en zuidvruchten zijn daarvoor een goede vervanging. De tweede trend is dat mensen gezonder willen eten. Noten, niet gesuikerd natuurlijk, bevatten veel goede calorieën. Zo zit je sneller vol en heb je toch lekker en gezond gegeten.” Den Boon: “Veel mensen eten noten nog vooral als snack, wat prima kan. Wij zien graag dat noten en zuidvruchten ook bij het ontbijt in de kwark belanden of over een salade tijdens de lunch. Dit meedenken en adviseren van de klant, die op zijn beurt weer de consument informeert, is op dit moment echt onze kracht.”