Kreelse korte keten

door Willemien Vreugdenhil | Wethouder economische zaken

Begin dit jaar verloor een containerschip bij Schiermonnikoog een deel van zijn lading. Allerhande spullen kwamen op de stranden terecht en dat resulteerde in een feest voor jutters. Van schoenen tot zeeppompjes, van operatiekleding tot speelgoed: het lag allemaal voor het oprapen op het strand. Zo werd weer eens goed zichtbaar hoeveel nuttige en minder nuttige spullen we over lange afstanden over de aardbol transporteren. Het is de praktijk van alledag en het logische gevolg van vraag, aanbod en prijs, maar is het altijd nodig?


Edese ondernemers laten in de praktijk zien dat het ook anders kan. Lees bijvoorbeeld het verhaal over de Kreelse koeien in dit magazine. Het vlees van deze koeien vindt via slagerij ’t Pleintje in Harskamp zijn weg naar onder meer restaurant Monsieur Jacques in het Kröller Möller. Een fantastisch product dat de gemeentegrens niet overgaat en een schoolvoorbeeld van wat in jargon een ‘korte keten’ wordt genoemd.


In steeds meer branches zien we ondernemers in onze regio bouwen aan korte ketens en toewerken naar circulaire bedrijvigheid. Een goede zaak in tijden van klimaatstress en grondstofschaarste. Bovendien werkt het vaak ook prettiger samen met een bedrijf om de hoek dan met een leverancier in een ver buitenland. Slager Berry kent de koeien van boer Herman Pieter en weet wat hij daar aan heeft. Daarom organiseren we als gemeente regelmatig netwerkbijeenkomsten - netwerken met je buren - voor het bedrijfsleven en sluiten we ook regelmatig aan bij bijeenkomsten die ondernemers zelf organiseren. Zo kom je meer over elkaar te weten en stuit je zomaar op samenwerkingsmogelijkheden die je anders misschien gemist had. En die samenwerking eens nader bespreken? Dat doe je natuurlijk met een goede kop koffie. En Ede kent tal van mooie koffietentjes, kijk maar in de vlog in dit magazine.