Samen in beweging met Tesqua en CSG Het Streek

Een sportabonnement als secundaire arbeidsvoorwaarde

In dit themanummer over “gezondheid en vitaliteit” mag het Edese Tesqua niet ontbreken. “Bij Tesqua is er altijd wel iets wat jou beweegt” zegt eigenaresse Marieke Schimmel-Stuivenberg. Een slogan die letterlijk en figuurlijk volledig klopt. Door het uitgebreide aanbod aan sportiviteit en ontspanning voor lichaam én geest biedt Tesqua voor elke leeftijd en ieder persoon een activiteit op maat. Niet alleen voor particuliere leden, maar bijvoorbeeld ook voor mensen met een abonnement via hun werkgever. Daar kan Willeke Timmer-Ploeg van Christelijke Scholengemeenschap Het Streek over meepraten. Sinds 2011 is zij met een bedrijfsabonnement trouw bezoeker van het sportcenter en tevens ambassadeur binnen Het Streek. Haar doel is om zoveel mogelijk collega’s met haar mee te krijgen. Inmiddels zijn dat zo’n 20 trouwe sporters. En dat is niet voor niets, want eenmaal ‘gegrepen’ door alle mogelijkheden van Tesqua wil je er blijven terugkomen. “Gemiddeld zijn mensen 38 maanden lid van onze club en dat is uitzonderlijk lang in vergelijking met andere sportscholen” aldus Marieke. Tijd om eens te onderzoeken waar dát nou precies door komt!

Een stukje historie

Tesqua Sport & Healthclub bevindt zich aan de Horsterweg. De naam Tesqua is een samenvoeging van tennis en squash, waar het allemaal ooit mee begon. In 1996 kregen de heer en mevrouw Stuivenberg het pand in bezit. In die tijd werden de tennishallen ook nog ingezet als beursgebouw. Zo vonden de Pasar Malam, bedrijf- en contactdagen en de Filateliebeurs er plaats. Na een grootscheepse verbouwing in 2003 werd Tesqua heropend als uitgebreide “sport- en healthclub”. Marieke en haar broer Maarten namen het stokje over van hun ouders en werken sindsdien, samen met hun 80 collega’s, dagelijks aan de doelstellingen van Tesqua: beweging op maat bieden, veelzijdig zijn en altijd een persoonlijke benadering.

Verrassend veelzijdig: in aanbod én doelgroep

Dat "veelzijdig zijn" komt op verschillende manieren naar voren. Niet alleen in het aanbod van sportactiviteiten, maar vooral ook in alles daaromheen. Zo biedt Tesqua een kidsclub. Dit is kinderopvang voor ouders die komen sporten. In de praktijk wordt het sporten zo een echt gezinsuitje met na afloop bijvoorbeeld nog even samen zwemmen en daarna iets lekkers eten en drinken in het bijbehorende restaurant. De sauna en het zwembad maken het gevoel van wellness compleet. Het zwembad heeft extra warm water, als weldaad voor spieren. Het verlicht reumatische klachten en is mede daarom uitermate geliefd bij de groep senioren die in de vroege ochtend hun baantjes komt trekken.

“Ons zwembad heeft extra warm water,
als weldaad voor spieren”
Marieke Schimmel-Stuivenberg

Tesqua als secundaire arbeidsvoorwaarde

Ook Willeke is groot fan van het zwembad. Het sporten bij Tesqua wordt door haar werkgever CSG Het Streek aangeboden. Willeke: “Ik ben zelf senior HR-medewerker bij Het Streek en zie het bedrijfsabonnement als prachtige secundaire arbeidsvoorwaarde. Voor medewerkers, zoals ik zelf, is het heel prettig om met korting gebruik te kunnen maken van alle faciliteiten. Er is echt voor elk wat wils! Maar ook voor Het Streek als werkgever biedt het veel voordelen. Niet alleen fiscaal, maar vooral op het gebied van medewerkerswelzijn en goed werkgeverschap. De voordelen van een gezonde en sportieve levensstijl zijn uiteraard bekend, maar door bij Tesqua te sporten zijn we ook verzekerd van goede, professionele begeleiding op maat.

Dit helpt preventief voor blessures en lichamelijke overbelasting. Maar vlak ook het mentale gedeelte niet uit! Sporten verhoogt de geestelijke veerkracht en dat betaalt zich altijd uit in de werksituatie. Ook in bijvoorbeeld reïntegratie- of revalidatietrajecten met een bedrijfsarts vervullen de faciliteiten van Tesqua een positieve rol.” Marieke vult aan: “Er zijn ook bedrijven die werken met een speciaal beloningssysteem. Hoe trouwer je gaat sporten, hoe minder het lidmaatschap je per saldo kost. Een goede stok achter de deur om je eigen doelstellingen qua fitheid te behalen!”

“Sporten verhoogt de geestelijke veerkracht en dat betaalt zich altijd uit in de werksituatie”
Willeke Timmer-Ploeg

Oog voor alle leden

De bezoekers van Tesqua zijn zeer divers. Het merendeel woont in Ede, maar ook vanuit omringende dorpen komen de bezoekers richting de Horsterweg. Alle doelgroepen zijn welkom. Van het baby- en peuterzwemclubje tot tennissende senioren en van krachtsporters tot yoga beoefenaars. Tesqua is enorm groot en uitgebreid, maar niet overweldigend. Het is knus en toegankelijk én vooral persoonlijk. Marieke: “Al onze instructeurs en medewerkers hebben oog voor onze bezoekers én voor elkaar. Er is veel intercollegiaal overleg tussen de verschillende disciplines. Zo kunnen we de beste persoonlijke service bieden. Een goed voorbeeld is ons sportmedisch spreekuur. Een avond in de week waarop onze leden voor een kort consult bij de fysiotherapeut terecht kunnen. Deze fysiopraktijk is zelfstandig, maar wel bij ons inpandig. De fysiotherapeuten en instructeurs hebben korte lijntjes met elkaar, zo wordt de training en behandeling precies op maat per persoon afgestemd en voorkom je blessures of overbelasting.”

Vitaliteit en voeding: advies op maat

Een ander belangrijk aspect van gezondheid en vitaliteit is voeding. Bij Tesqua zijn alle instructeurs ook opgeleid met diverse voedingswetenschappen. Marieke: “Er is veel diversiteit in het benaderen van een goede voeding. Een krachtsporter heeft andere bouwstoffen nodig dan een duursporter en bovendien verschilt het ook per persoon wat bij iemand past. Hier kijken we nauwkeurig naar en zoeken dan precies uit waarmee iemand het best geholpen is. We hebben leden die een paar kilootjes kwijt willen, maar ook leden die juist willen aankomen. Dit kunnen we bereiken met de juiste combinatie van voeding en beweging. Onze leden zijn stuk voor stuk belangrijk, we werken dan ook hard aan een goede binding. In de afgelopen coronaperiode zijn we flexibel omgegaan met de abonnementen, men kon pauzeren, terugschalen of tegoeden laten omzetten voor besteding in onze horeca. We houden onze leden graag lang bij ons, zo kunnen we optimaal werken aan hun vitaliteit!” Corona, het woord is gevallen. “Het was zeker geen gemakkelijke tijd. Veel lessen konden worden omgezet in online lessen, maar voor bijvoorbeeld de lessen in het zwembad was dat uiteraard niet mogelijk. Op een gegeven moment was het weer toegestaan om buiten te trainen. Deze ‘buitenlessen” waren zelfs zo geliefd dat er smeekbedes binnenkwamen om dit ‘erin te houden’. De bedoeling is dan ook om dit standaard op te nemen in de programmering”; aldus Marieke. Voor mensen of bedrijven die graag willen uitproberen of Tesqua bij ze past, biedt Marieke de 10-dagen pas. In deze tien dagen kun je onbeperkt sporten en van alle faciliteiten gebruik maken. Een mooie manier om kennis te maken met de verrassende veelzijdigheid!

CSG Het Streek

CSG Het Streek is een christelijke scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs in Ede en omgeving. Het Streek verzorgt een breed palet aan onderwijsvormen, van praktijkonderwijs tot gymnasium. In totaal telt Het Streek 2.450 leerlingen en 325 medewerkers. Het Streek heeft twee locaties in Ede: Het Streek Lyceum voor mavo, havo, vwo, technasium en gymnasium en Het Streek College voor praktijkonderwijs, vmbo en mavo.

Tesqua sport & healthclub

Tesqua is een multifunctioneel sportcentrum met fitness, groepslessen, zwembad, tennis- & squashbanen en kinderopvang. Naast de mogelijkheid tot een bedrijfsabonnement is Tesqua voor ondernemers ook geschikt als vergaderlocatie. Het vergaderarrangement kan aangevuld worden met de aanwezige sportactiviteiten en horeca.

Faciliteiten Tesqua

Bij Tesqua kun je onder andere terecht voor:

• Tennis & squash • Fitness • Zonnebank, sauna, stoombaden • Kidsclub • Restaurant • Medisch sporten • Fysiotherapie • Groepslessen • Revalidatie • Zwemmen • Voedingsadvies

Marieke Schimmel-Stuivenberg

Directeur Tesqua Sport & Healthclub

image

Willeke Timmer-Ploeg

Senior HR medewerker CSG Het Streek

Dit artikel delen