Gezond en vitaal

door Jan Pieter van der Schans | Wethouder economie

Gezond zijn en gezond blijven. Dat willen we allemaal. In Ede willen we iedereen daarom ‘een gezonde, groene leefomgeving bieden, die prettig is om in te verblijven en te werken, en die uitnodigt tot gezond gedrag.’ Deze mooie woorden staan in de omgevingsvisie die we op dit moment voor de gemeente maken. In het voorjaar neemt de gemeenteraad er een besluit over. In de omgevingsvisie schrijven we op hoofdlijnen op hoe Ede zich de komende tientallen jaren ontwikkelt.

Hoe gaan we om met de groei? Hoe beschermen we de natuur? En dus ook: hoe zorgen we dat onze inwoners gezond blijven? In de omgevingsvisie gaat het veel over heel concrete zaken. Hoeveel woningen zijn er nodig? Waar kunnen bedrijven zich vestigen. Hoe kunnen we dat doen zonder de natuur verder onder druk te zetten? Een thema als gezondheid lijkt dan op het eerste gezicht wat minder tastbaar.

Toch kun je ook in de openbare ruimte veel doen om gezondheid te stimuleren. Goede fietsverbindingen, mooie sportlocaties, hardlooproutes en mooie wandel- en fietsroutes in het buitengebied, bijvoorbeeld. Maar ook voldoende groen behouden of uitbreiden in de stad en dorpen. Want onderzoek heeft aangetoond dat mensen blijer worden van een groene omgeving dan van beton en klinkers. Je in en rond je huis goed voelen is een belangrijke factor voor gezondheid en vitaliteit, maar je werkomgeving is minstens zo belangrijk.

Werkgevers zien dat ook. Zij investeren dan ook volop in de gezondheid van hun werknemers. Gelegenheid bieden om te sporten is misschien wel het bekendste voorbeeld, maar vitaliteit en gezondheid is veel meer dan dat.

In dit magazine lees je mooie en inspirerende voorbeelden.