“Gelderland welcomes the world”

Het WK Volleybal voor Vrouwen: topsport, bewegen & gezondheid, sociale impact én kansen voor ondernemers

Dit jaar vindt het Wereldkampioenschap Volleybal voor Vrouwen in Nederland en Polen plaats. Het WK wordt een van de grootste sportevenementen uit de geschiedenis van Nederland én is het grootste sportevenement voor vrouwen dat hier ooit plaatsvond.

De Fédération Internationale de Volleyball (FIVB) heeft voor Nederland gekozen vanwege de vernieuwende, complete aanpak. Hierin staan maatschappelijke thema’s zoals bewegen, gezonde voeding en het actief betrekken van de omgeving centraal. Gelderland is ruim drie weken lang gastprovincie voor alle 24 deelnemende landen. Dit betekent dat er 24 gemeenten gaststad zijn voor de deelnemende teams. Naast hoofdlocatie Arnhem, worden er ook wedstrijden gespeeld in Rotterdam, Apeldoorn en in Polen. Een speciale rol is weggelegd voor Ede. Naast gaststad voor team China vindt ook het openingsevenement hier plaats.

Wij spraken met Angelique Gerritsen van gemeente Ede, Emil Jacksteit van Sportservice Ede en Martin van Berkel van de Nederlandse Volleybalbond Nevobo. Over de impact en kansen die dit WK biedt, voor inwoners én ondernemers.

Gelderland welcomes the world

“Gelderland welcomes the world”; deze slogan van gastprovincie Gelderland zegt het allemaal. De provincie opent haar deuren voor de hele (sport)wereld. Niet alleen als gastprovincie met alle goede zorgen die daarbij horen, maar vooral ook om te laten zien wat wij, in Gelderland en Ede in het bijzonder, allemaal te bieden hebben.

Maatschappelijke impact: sport, gezonde voeding en saamhorigheid

Angelique: “De keuze voor Gelderland en in het bijzonder voor ons als Ede is een hele logische. Onze regio, met de Veluwe als achtertuin en Foodvalley in ons midden, ademt sport en gezondheid. Het aantal in clubverband sportende inwoners is in Ede en omgeving enorm hoog. Bij dit WK komt alles samen. Het promoten van sport en vitaliteit, het belang van gezonde voeding én de saamhorigheid die dit evenement oproept. En laten we niet vergeten dat het ook gewoon enorm genieten wordt. Voor onze inwoners en belangstellenden is het een unieke kans om een topsportevenement bij te wonen.”

Emil vervolgt: “Als coördinator van de evenementen in Ede en omgeving biedt dit evenement ons een geweldige kapstok om onze visie verder uit te rollen. Volleybal is een laagdrempelige sport en kan door alle leeftijden en niveaus worden omarmd. We hebben intensief contact met de lokale volleybalverenigingen om het evenement te promoten, maar daarnaast haken we ook de rest van de regio aan. Zo gaan buurtcoaches en stagiaires van het Dulon College de wijken in om, in samenwerking met Nevobo, volleybalnetten te plaatsen. Van jong tot oud, iedereen kan op die manier dichtbij huis volleyballen. We werken samen met leefstijlcoaches, MBVO (meer bewegen voor ouderen) én het onderwijs. In september en oktober worden op basisscholen volleybalclinics gegeven. De betreffende vakdocenten krijgen een opleiding van Nevobo trainers zodat zij gedegen volleybal kunnen onderwijzen. Ook het sociale en culturele aspect wordt meegenomen, hiervoor wordt een samenwerking gezocht met onder andere Cultura.”

“Als coördinator van de evenementen in Ede en omgeving vind ik dit topsport-evenement een geweldige kapstok om onze visie verder uit te rollen: een gezonde, vitale en sociale samenleving”
Emil Jacksteit, Sportservice Ede

Niemand kan om het WK heen

In de tussentijd wordt het evenement over heel Nederland uitgespreid. Martin: “We hebben een uitgebreide aanpak met communicatie en mijlpalen. Eind april, begin mei start de kaartverkoop. Ondertussen gaan we aan de slag om het straatbeeld, waaronder die van de binnensteden van de speelsteden en andere betrokken gemeentes, in oranje sferen te brengen. Ook online gaan we Nederland verrassen met aansprekende video’s om kennis te maken met het team en om te laten zien waarom je het WK écht niet mag missen. Daarnaast zijn er gave activiteiten, zoals het ‘100 days to go’ moment, in de lokale en landelijke media. Wij zijn met Omroep Gelderland is gesprek over een dagelijks WK journaal. Hoe dichter op het evenement, hoe minder Nederland om het WK heen kan, is onze missie.” De slogan van dit WK is “It’s electrifying”. Martin: “We willen de wereld laten zien hoe dynamisch en energiek volleybal is. Zowel de sport zelf beoefenen als een topwedstrijd bezoeken is een ervaring waar je megaveel energie van krijgt. Dat willen we dit WK extra uitdragen.”

“Zowel de sport zelf beoefenen als een topwedstrijd bezoeken is een ervaring waar je megaveel energie van krijgt. Dat willen we dit WK extra uitdragen”
Martin van Berkel, Nevobo

Kansen voor ondernemers

Angelique: “In gemeente Ede zijn er, naast de sportieve onderdelen waar Emil over vertelde, ook veel mogelijkheden voor ondernemers om aan te haken. Deze zomer vindt in Ede bijvoorbeeld Summer Beach plaats, een echt stadsstrand vol festiviteiten in Ede centrum. Uiteraard met veel aandacht voor het WK. Naast een WK-plein om de wedstrijden op groot scherm te volgen, vinden er onder andere beachvolleybaltoernooien plaats. Zeker voor ondernemers in bijvoorbeeld de foodsector of op het gebied van sport & beweging is dit dé plek om hun product of dienst onder de aandacht te brengen”. Ook rondom de wedstrijden zelf, kunnen ondernemers uit de Foodvalley een rol spelen. Niet alleen lokaal in Ede, maar bijvoorbeeld ook bij stadion Gelredome, waar de openingswedstrijd én de finale wordt gespeeld. Rondom het stadion wordt er een foodpark, het "Gelre Food Plaza", georganiseerd waar ruimte is voor foodtrucks. De perfecte gelegenheid om de wereld kennis te laten maken met alles wat onze regio te bieden heeft. Achter de schermen wordt er meegedacht om, in de slipstream van het Chinese team, ook een Chinese handelsdelegatie naar Ede te laten afreizen. Netwerkorganisaties en businessclubs worden van harte uitgenodigd om hier een rol in te spelen. Angelique: “Bij gemeente Ede denken wij graag mee hoe we onze regio en dan met name de Foodvalley internationaal kunnen profileren. Op 17 mei staat er een Energizer moment gepland om ondernemers hierover te informeren.”

Energizer-moment voor ondernemers

Met de organisatie van dit WK en alle side-events die gaan plaatsvinden is een grote groep mensen in beweging gebracht. Allen met een belangrijk doel voor ogen: een positieve bijdrage aan onze regio op sportief, economisch en sociaal gebied. Kers op de taart is daarbij natuurlijk een mooie sportieve prestatie van “onze vrouwen”. Hup Holland Hup!

Fotografie: De Indruk & CEV

FACTS & FIGURES

 • Volleybal is voor vrouwen de grootste teamsport ter wereld
 • Het WK volleybal vindt plaats van 23 september t/m 15 oktober
 • De officiële opening is 23 september in het Akoesticum te Ede
 • Er worden in totaal zo’n 200.000 toeschouwers verwacht
 • Gelderland is gastprovincie voor alle 24 deelnemende landen.
 • Ede is gaststad voor China. De Chinese volleybalsters trainen in de Van der Knaap topsporthal
 • Naast hoofdlocatie Arnhem (Gelredome), worden er ook wedstrijden gespeeld in Rotterdam (Ahoy) en Apeldoorn (Omnisport). Naast Ede zal ook Nijmegen evenementen organiseren.
 • De openingswedstrijd en finale worden Arnhem (Gelredome) gespeeld
 • Het vorige WK (2018) was in Japan. Nederland eindige bij hier als vierde, de beste prestatie ooit van de Nederlandse vrouwen
 • Het WK Volleybal in Japan bereikte een publiek van 1,8 miljard mensen
 • De topfavorieten voor de eindzege zijn Servië, Italië, de VS, China en Brazilië

Angelique Gerritsen

Evenementen-coördinator Gemeente Ede

image

Emil Jacksteit

Coördinator Evenementen & Buurtsportcoach bij Sportservice Ede

image

Martin van Berkel

Manager Communicatie en Media Nevobo

image

Dit artikel delen