Algemene Spuiterij Ebbers

Herstellen en hernieuwen met het oog op een duurzame toekomst

#impactondernemen

Toen de tiener Dewald Ebbers tijdens zijn bijbaan als autowasser bij een schadeherstelbedrijf van dichtbij zag hoe een flink beschadigde rode Opel Vectra weer helemaal blinkend en als nieuw werd opgeleverd had hij “zijn roeping” gevonden: autoschadehersteller. Nu, ruim 30 jaar later is het in ere herstellen van materialen nog steeds zijn passie én die van zijn bevlogen collega’s. Een portret over het hergebruiken van materialen in plaats van afdanken en welke voordelen dit geeft voor een duurzame toekomst.

“Alles waar lak op kan, spuiten wij”

Algemene Spuiterij Ebbers (ASE) aan de Boylestraat op BTA12 spuit zo’n beetje alles wat je wilt in elke denkbare kleur. Dewald: “Wij worden wel eens gebeld waarbij er gelijk wordt gezegd ‘Ik heb een beetje een gekke vraag’, wij antwoorden dan met dat er bij ons echt geen gekke vragen zijn. In bijna alle gevallen kunnen wij namelijk precies leveren waar de klant om vraagt. Van een oldtimer herstellen in een hele specifieke kleur tot het in koperkleur spuiten van een handzeeppompje. Het gebeurt dan ook vaak dat klanten echt een vreugdedansje doen als ze het eindresultaat zien.”

Van wegwerpmaatschappij naar herstellen en hernieuwen

En voor dat eindresultaat, daar doen Dewald en zijn collega’s het allemaal voor. “Wij zijn echt vakidioten, we gaan voor het allerbeste resultaat en kunnen ons daarbij beroepen op onze jarenlange ervaring en expertise." Herstellen en hergebruiken zijn hierbij sleutelwoorden. Dewald vervolgt: “In onze branche, en misschien wel in de hele hedendaagse maatschappij, is het helaas veelvoorkomend dat er bij schade snel wordt gekozen voor weggooien en vervangen. In onze optiek is dit vaak juist niet de meest duurzame oplossing. Het zomaar weer afvoeren van het oude en het produceren van het nieuwe zijn niet bepaald goed voor mens en milieu. Ons uitgangspunt is dan ook zoveel mogelijk herstellen in oude – of vaak ook nog verbeterde – staat.” ASE maakt hierbij gebruik van de nieuwste technieken en materialen, die ook elk weer ‘duurzaamheid’ als uitgangspunt hebben. Met recht ondernemen met impact!

Per opdracht op zoek naar de meest optimale werkwijze

“Onze verfproducenten werken continu aan innovatieve samenstellingen die het milieu zo min mogelijk belasten. In Europa lopen we hierin echt voor op de rest van de wereld.” Dichterbij, in de eigen werkplaats, zijn er tal van grote en kleine details die zorgen voor een efficiënte en duurzame benadering van het spuitwerk. “Bij elke opdracht kijken we nauwgezet wat de meest optimale werkwijze is. We proberen in onze spuitcabines zoveel mogelijk werk te combineren en daarmee zo min mogelijk energie te verspillen. Dit is echt wel even een puzzel, want wat is de meest efficiënte oplossing en wat geeft de meeste impact op lange termijn?"

“Het is een tweede natuur geworden om onszelf steeds te willen verbeteren.”

Kleine details maken het verschil op lange termijn

Alle spuitcabines zijn voorzien van high tech filters die zorgen voor een lagere milieubelasting, een grote lichtstraat zorgt voor licht in de werkplaats en energiezuinige ledverlichting wordt ingezet om bij te lichten. Daarnaast zijn er tal van kleine aanpassingen die nét het verschil maken als duurzame oplossing. Dewald: “In de werkplaats hebben we vloerverwarming, de opstijgende warmte zorgt heel efficiënt voor een optimaal klimaat bij de herstelwerkzaamheden aan auto’s, bovendien is het prettig werken voor onze collega’s die regelmatig op de vloer liggen om ergens bij te kunnen komen." Alle ledverlichting in de ruimtes rondom de werkplaats werkt met een bewegingssensor, zo staat er nooit ergens een lamp voor niks te branden. Op de loodsdeuren van de werkplaats is een mechaniek met een afstandsbediening gemonteerd, degene die in of uit wil rijden kan zo de deuren gemakkelijk bedienen zonder in en uit te stappen én de deuren staan niet nodeloos lang open. Dit scheelt aanzienlijk in de stookkosten. Ook verpakkingsmateriaal wordt hergebruikt. “Onze grondstoffen komen veelal in grote verpakkingen. Een deel geven we mee terug aan de afzender en een ander deel hergebruiken we als verpakkingsmateriaal voor het gereedstaande product."

“Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat als je naar de wereldwijde klimaatproblemen kijkt, maar voor ons gaat echt op: een betere wereld begint bij jezelf. Door zo bewust met energie en materialen om te gaan dragen wij ons steentje bij aan de toekomst.”

Ondernemen met impact – de menselijke maat

ASE is een erkend leerbedrijf, ook dit komt voort uit het willen investeren in de toekomst. “Wij werken regelmatig met leerlingen. We vinden het belangrijk dat ook de nieuwe generatie dit vakwerk onder de knie krijgt”. Daarnaast is er ook ruimte voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Het geeft echt voldoening om iemand nét een zetje te geven door het simpelweg bieden van structuur en vertrouwen op de werkvloer,” aldus Dewald.

Het is een terugkerend thema: het toevoegen van waarde om er zo nog langer met plezier mee te werken. Dit geldt in de relatie met collega’s, klanten en leveranciers én in de productietechnieken om een item te herstellen. Door hier bewust mee om te gaan en alle processen regelmatig tegen het licht te houden, werkt ASE met impact aan een betekenisvolle toekomst!

Dewald Ebbers

Algemeen directeur

image

Dit artikel delen