Welkom in Ede!

#nieuwinede

Duo interview met twee kakelverse Edese ondernemers Jacob van Leeuwen, Delektro Gerard van Ee, Van van Ee

Ondernemen is kansen zien én grijpen zodra deze zich voordoen. De overstap naar Ede was voor Jacob van Leeuwen (Delektro) en Gerard van Ee (Van van Ee) typisch zo’n geval van “de juiste kans op het juiste moment”.

Beide heren zijn ondernemer met een vergelijkbare doelgroep. Maar allebei op een volstrekt andere manier. Waar Jacob graag pioniert en recht op zijn doel afgaat, is Gerard behoudend en evenwichtig. Een ideale combinatie om samen de bouw van een nieuw pand te realiseren en onder één dak te gaan werken. De rode draad daarin is hoe het is om naar een nieuwe gemeente te verhuizen. De één vanuit Barneveld en de ander vanuit Veenendaal.

Verhuizen naar Ede, hoe is dat überhaupt zo gekomen?

Gerard: “Op zich zaten wij prima in Barneveld. Op een gegeven moment kreeg ik van een bevriende leverancier de tip dat als ik ooit de kans zou krijgen om op een zichtlocatie aan de snelweg te komen, ik die kans altijd zou moeten grijpen. En zo geschiedde. Een plek in Ede op BTA12 diende zich aan. Heel eerlijk gezegd was ik vooraf een beetje sceptisch. Ede stond niet bovenaan mijn verlanglijstje van locaties. Ik werd echter direct verliefd op de locatie zelf. Een betere zichtlocatie kun je niet wensen, bovendien in een hele natuurlijke omgeving. Dat spreekt ons, met ons werkveld in het buitenleven, natuurlijk bijzonder aan. Met veel water en groen en weinig échte industrie”

Jacob: “Door een eigenlijk onplezierige samenloop van omstandigheden wilde ik op zoek naar een nieuwe locatie. Via mijn architect, MIES, werd ik geattendeerd op een aantal bouwlocaties in Ede. Ook ik was sceptisch. Als gesettelde Veense ondernemer blijf je toch het liefst in de jouw bekende gemeente. In een oriënterend gesprek met Gemeente Ede werd ik blij verrast. Allereerst door het meedenken vanuit de sector Economie van de gemeente. En helemaal toen bleek dat Van van Ee een partner zocht voor de locatie op BTA12. Heel toevallig, want Gerard en ik zijn zelfs familie en wisten niet van elkaar dat een eventuele verhuizing bij beide partijen speelde. Toen is het balletje snel gaan rollen en inmiddels kijken we allebei met veel plezier uit over de A 12.”

De heren hebben dus eigenlijk samen de stap naar Ede gezet en zijn daarmee van familie naar buren gegaan. Daarnaast werken ze ook deels in dezelfde doelgroep. Heeft dit nog geleid tot verdere samenwerking?

Jacob: “Die plannen zijn er zeker. Wij zitten deels in hetzelfde segment, high-end producten en toepassingen. Eigenlijk zou een klant bij ons een hele experience moeten kunnen ondergaan. Van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Van een lichtplan tot meubilair en van terrasoverkapping tot domotica. Ik voorzie in de toekomst verregaande samenwerking met Van van Ee, maar wellicht ook met andere ondernemers op BTA12”.

Hoe is het om als ondernemer je nieuw in Ede te vestigen?

Jacob: “Ook wij werken landelijk. Maar ik merk al een aantal jaren dat ondernemers uit onze regio goed op de kaart staan in heel Nederland. Men vindt het prettig zakendoen met ons en het is bijna een soort keurmerk als je van de Veluwe komt. Ik hoor vaak terug dat onze cultuur wordt gezien als betrouwbaar, hardwerkend en loyaal. En natuurlijk dat we vakwerk leveren”.

Bij beide bedrijven werken voornamelijk mensen uit de regio Ede. Ook hier speelt "onze" cultuur zoals hierboven beschreven een grote rol. Beide heren geven daarnaast aan dat wat betreft werklocatie BTA12 ideaal is. Centraal gelegen, makkelijk aan te rijden en met een goede openbaar vervoer verbinding. Ook dit zorgt voor veel werkplezier in beide ondernemingen.

Delektro

Zijn jullie al actief in de Edese ondernemerskringen?

Gerard: “Nog niet, al was ik dat eerlijk gezegd in Barneveld ook niet zo. Mede doordat we dus landelijk werken, heb ik nog niet eerder geïnvesteerd in binding met de vestigingsplaats. Toch ben ik zeker van plan om me, samen met Jacob, in Ede te gaan mengen. Ik heb inmiddels wel een eerste vergadering van BTA12 gehad en merkte toen al hoe inspirerend het is om collega-ondernemers, of eigenlijk buren, te spreken.” Jacob: “In Veenendaal was ik hier heel actief in en ik ben van plan om dit ook in Ede weer op te pakken. Toch is het wel lastig om de juiste wegen en ingangen te vinden. Ik geloof heel erg in de kracht van samenwerking en het elkaar versterken en aanvullen. Een goed streven voor 2021 om elkaar te gaan leren kennen in Ede”.

Van Van EE

Ook persoonlijk kennismaken?

Gerard van Ee

Van van Ee Van van Ee realiseert al meer dan 35 jaar terrasoverkappingen en tuinkamers door heel Nederland. Er werken 25 mensen. Begin vorig jaar maakten zij de overstap van Barneveld naar Ede.

Jacob van Leeuwen

Delektro Delektro ontwerpt en realiseert sinds 2001 installaties voor woningen en bedrijven op het gebied van domotica, elektrotechniek, verlichting en beveiliging. Met zo’n 40 collega’s werken zij aan een optimale en vooral stijlbewuste dienstverlening voor klanten door heel Nederland. In 2020 verruilden ze Veenendaal voor Ede.