Nieuw

#nieuwjaar

door Jan Pieter van der Schans | Wethouder economische zaken

Normaal betekent het nieuwe jaar een nieuwe start. Een frisse lege kalender, een fris hoofd, nieuwe ideeën en vol nieuwe energie aan de slag. In 2021 wil dat nog niet zo lekker lukken. Het lijkt wel alsof we nog in de blessuretijd van 2020 zitten. De verlenging duurt eindeloos, iedereen weet dat er niet meer gescoord wordt, maar de scheidsrechter wil maar niet affluiten. 2021 biedt vooralsnog veel onzekerheid en weinig houvast. Ondernemend Nederland vraagt ondertussen aan de regering om perspectief. Wanneer mogen we weer open, vragen de retailers en horeca-ondernemers. Kunt u garant staan, vraagt de evenementensector. Wilt u meer steun bieden, vragen ondernemers die het moeilijk hebben. Zeer begrijpelijke vragen. Ik zie een overheid die haar uiterste best doet, maar bepaald niet op alle vragen antwoord kan geven. Er is ook voor de overheid nog veel onzekerheid. Een muterend virus, maatregelen die maar moeizaam effect hebben en een complexe vaccinatiecampagne die nog goeddeels op gang moet komen.

Maar ook in deze onzekere tijden wordt er nog volop ondernomen. Op het Food&Businesspark verreist het eerste bedrijfspand van Hendi. In de binnenstad realiseert een ondernemer een groot restaurant in het oude V&D pand. Mooie voorbeelden van nieuwe bedrijvigheid in Ede. In dit magazine leest u nog meer, over de komst van een trampolinepark in Ede bijvoorbeeld. Hoe fijn is het dat we straks alle stress van ons af kunnen springen?

Er is dus gelukkig altijd hoop! Het feit dat er binnen een jaar na het begin van de pandemie meerdere vaccins beschikbaar komen, vind ik een huzarenstukje van de wetenschap. De vaccinatiecampagne gaat ons de komende maanden het houvast bieden dat we allemaal zo hard nodig hebben. Ik hoop dan ook dat we ergens dit jaar - en ik ga niet zeggen wanneer - kunnen constateren dat het echt 2021 is geworden: een nieuw jaar, met heel veel oud normaal.