Jan Pieter van der Schans Nieuwe wethouder Economie

Naam: Jan Pieter van der Schans Geboortedatum: 30 september 1991 Geboorteplaats: Waalwijk Opleiding en achtergrond: bedrijfskunde gestudeerd, docent bedrijfs- en bestuurskunde aan de Christelijke Hogeschool Ede

Op 8 juni is Jan Pieter van der Schans geïnstalleerd als wethouder. Hiermee is hij voor gemeente Ede de jongste wethouder ooit. Met een krachtig “aan de slag!” luidde hij zijn ambtstermijn in. Met vijf verrassende vragen én antwoorden, stelt hij zichzelf voor aan ondernemend Ede:

Wie is Jan Pieter van der Schans in drie kernwoorden?

Eerlijk, bevlogen en een beetje eigenwijs.

Welke link heeft u zelf met ondernemen?

Mijn vader heeft jarenlang een eigen bedrijf gehad. Eerst stonden de lasapparaten en de draaibank in een schuur achter ons huis, later verhuisde het bedrijf naar een industrieterrein een eindje verderop. Dat ondernemerschap beviel me wel en bracht me ertoe om bedrijfskunde te gaan studeren. Uiteindelijk ben ik aan de slag gegaan als student, een onderneming op zich. Graag zoek ik regelmatig ondernemers op om te horen wat er speelt, dat deed ik als fractievoorzitter van het CDA al en in mijn nieuwe rol als wethouder ga ik dat nog wat vaker doen.

Wat is uw favoriete plek in de gemeente Ede?

Lastige keuze. Misschien wel de geluidswal langs de A12. Je hebt daar een mooi uitzicht over het landelijke gebied, bedrijven en woningen. Het typeert onze gemeente. Tegelijkertijd kom ik graag in onze prachtige bossen, Noord Ginkel bijvoorbeeld.

“De diversiteit in de lokale economie is enorm. Agrifood, bouw, handel, industrie, detailhandel. Het is hier allemaal, van groot tot klein, high-tech en traditioneel mét en zonder familiewortels”

Wat maakt ondernemen in Ede zo uniek én wat maakt de Edese ondernemers zo uniek?

In tijden van Corona voelt het misschien niet zo, maar Ede komt ieder jaar net een beetje gunstiger op de kaart van Nederland te liggen. Niet voor niks telt onze gemeente ruim 58.000 arbeidsplaatsen. Mensen willen hier graag werken en wonen. We liggen gunstig ten opzichte van de Randstad en Duitsland. En je ziet dat steeds meer mensen vanuit de Randstad naar Ede trekken om hier te wonen. En ook dat maakt je lokale economie sterker. Daarnaast hebben we hier een sterk en innovatief agrifood-cluster waardoor de arbeidsmarkt blijft groeien. De diversiteit in de lokale economie is enorm. Agrifood, bouw, handel, industrie, detailhandel. Het is hier allemaal, van groot tot klein, high-tech en traditioneel mét en zonder familiewortels. Eén ding valt me wel op: de bescheidenheid. We zijn hier niet zo van de borstklopperij, maar je kunt ook te bescheiden zijn. Als je ziet hoeveel mooie bedrijven we hebben, is enige gepaste trots wel op zijn plaats.

Wanneer kunt u tevreden zijn over uw werk?

Ik kan nu heel stoer gaan zeggen dat ik zorg dat iedere ondernemer die wil uitbreiden dat ook kan doen, maar mijn werk zit anders elkaar. Ik heb in mijn werk als wethouder natuurlijk nadrukkelijk oog voor de belangen van ondernemers. Maar als gemeente hebben we de schone taak om álle belangen af te wegen. Werken, wonen, recreatie, landbouw, energie: het moet allemaal een plekje krijgen of houden in onze gemeente. Als het lukt om al die belangen op goede manier bij elkaar te brengen de komende jaren, ben ik een tevreden mens.