Actualiteiten

WerkgeversServicePunt

Tien zij-instromers gestart met opleiding bloembinden

Op vrijdag 23 april vond de aftrap plaats van de basisopleiding bloembinden bij Plantion in Ede. Zij-instromers leren in 8 weken de basisvaardigheden voor het maken van een boeket, de namen van de verschillende bloemen, hoe je klanten in een bloemenwinkel helpt en hoe je een boeket mooi inpakt. De opleiding wordt georganiseerd door het Leerwerkloket Regio Foodvalley in samenwerking met Floral Academy en het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley. De kandidaten krijgen zo nieuw perspectief op werk.

“Met een steuntje in de rug aan de slag in de zorg”

Saykati (31 jaar) woont in Barneveld en werkt met veel plezier als medewerker huishoudelijke ondersteuning in de thuiszorg bij zorgorganisatie HdS Zorg. Saykati volgde de opleiding als Helpende en vindt werken in de zorg heel leuk. Toch is het hebben van een baan niet vanzelfsprekend voor haar. Doordat zij aan zware depressies leed, viel ze uit en stopte ze met de opleiding. Na een lange periode herstelde zij en kreeg Saykati via een werkcoach van de gemeente een indicatie. Nu valt zij onder het Doelgroepregister. Via Sophie Keijzer van het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley kon zij aan de slag bij HdS Zorg.

Interesse in het werken met mensen via het WergkeversServicePunt (WSP)?

Digitale Meet & Greet XXL 20 mei

Voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgevers. Kandidaten ontdekken kansen en werkgevers ontdekken talenten tijdens online gesprekken. Kennismaken staat centraal. Dit evenement is ontwikkeld voor werkgevers die zich in willen zetten voor inclusiviteit en voor werkzoekenden die mogelijk wat extra begeleiding nodig hebben. De Meet & Greet wordt georganiseerd door inclusieve werkgevers, het Leerwerkloket en WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley in samenwerking met Onbeperkt aan de Slag. Tijdens deze Meet & Greet XXL maken werkgevers op een informele manier kennis met enthousiaste werkzoekenden.

Gemeentenieuws economie & cultuur

Duurzaam houten gebouw op WFC-terrein

Op het WFC-terrein komt een duurzaam bedrijfsverzamelgebouw van bijna 4000 vierkante meter. Gebouw 4 wordt opvallend, vooral door het gebruik van hout. Dat heeft verschillende voordelen, zegt Marijn Mees, oprichter van MEESVISSER architecten. “Bij betonproductie komt veel CO2 vrij, terwijl hout juist CO2 opneemt. Daarnaast verloopt het bouwproces veel sneller, omdat hout lichter is. Dat bespaart veel vrachtwagenbewegingen, overlast en stikstofuitstoot.” Ook het binnenklimaat knapt er aanzienlijk van op, vervolgt Mees. “De vochthuishouding in een houten kantoor is anders, de akoestiek is anders, er zijn geen schadelijke emissies van allerlei oplosmiddelen die doorgaans in kunstmatige bouwmaterialen zitten.” Naar ver¬wachting wordt Gebouw 4 in mei 2022 opgeleverd.

Het Goede Ontmoeten opent in Ede centrum

Gezond, Duurzaam, Korte Keten, van Boer tot Bord, zomaar enkele kreten die steeds meer gaan betekenen voor de huidige, bewuste consument. In Ede haakt men daar ook op in. Een winkelpand in Ede centrum wordt omgebouwd tot Het Goede Ontmoeten: een ‘belevingslocatie’, een ontmoetingspunt waar consumenten en producenten van gezond en duurzaam voedsel elkaar ontmoeten.

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten

Heb jij door de coronamaatregelen minder inkomen? En heb je daardoor moeite met het betalen van de noodzakelijke woonkosten? Sinds 6 april kun je daarvoor een Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) aanvragen. Daarmee ondersteunen we jou in deze woonkosten.

Woonkosten zijn huur (inclusief servicekosten), hypotheek (aflossing plus rente minus bedrag hypotheekrenteaftrek) en vaste lasten van gas, water en elektriciteit. Huishoudens die voldoen aan de voorwaarden kunnen voor maximaal 6 maanden ondersteuning krijgen. Het gaat daarbij om de maanden januari tot en met juni 2021. Je kunt de TONK-uitkering met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 aanvragen. Je ontvangt het bedrag per maand. De eerste maanden worden in één keer uitbetaald.

Aanvragen kan tot 1 augustus via de knop op www.ede.nl/tonk.

Maatregelen en steunpakketten

Subsidieregeling SMART overbruggingsplan MKB

Provincie Gelderland wil haar MKB-ondernemers helpen de blik weer naar voren te richten nu het einde van de pandemie in zicht lijkt te komen. Daarom is er 2 miljoen beschikbaar via de subsidieregeling SMART overbruggingsplan MKB. Ondernemers met max. 50 werknemers kunnen tot 25.000 euro subsidie aanvragen om hun bedrijf toekomstbestendig maken door middel van sociale innovatie. Subsidie wordt verstrekt op basis van een SMART-overbruggingsplan. Er is ruimte voor 80 aanvragen. De regeling is vanaf 3 mei geopend.

Geen terrashuur in 2021

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft een speciaal maatregelenpakket vastgesteld om de horecaondernemers in Ede te ondersteunen. Het coronavirus raakt de horeca en andere ondernemers en instellingen in Ede hard. Het afgelopen jaar zijn er verschillende steunmaatregelen afgekondigd, maar het blijft zwaar. Aanvullend op eerdere maatregelen is nu voor 2021 specifiek gekeken naar de mogelijkheden om de horeca te ondersteunen. Belangrijk punt hieruit is dat er geen terrashuur betaald hoeft te worden dit jaar.

Gemeentenieuws economie & cultuur

Regio Foodvalley: voedselverspilling verminderen in de zorg

Jaarlijks belandt ongeveer 40 procent van wat is ingekocht in de vuilnisbak bij zorginstellingen. Hoewel in verschillende zorginstellingen al succesvolle projecten plaatsvinden die verspilling verminderen, is er nog een flinke winst te behalen. Daarom onderzochten studenten van de WUR voor de Werkplaats Circulaire Voedselketens wat de rol is van voeding binnen zorginstellingen, waar het meeste voedsel verspild wordt en wat voor voedsel er wordt verspild. Zij bekeken daarnaast wat zorginstellingen nodig hebben om verspilling te verminderen.

ARTBASE Ede: multimediale beleving over kunst en bezieling

Onder de naam ARTBASE Ede is een culturele invulling ontwikkeld voor de voormalige Frisokazerne. In de kazerne komt een multimediale tentoonstellingsruimte die zich richt op het leven van Helene Kröller-Müller, bezieling en kunst. Het college van B en W heeft een plan voor deze tentoonstelling voorgelegd aan de gemeenteraad. Die neemt daarover op 9 juli een besluit. Wethouder Hester Veltman (cultuur): “Als alles volgens plan verloopt, verwachten we dat ARTBASE Ede in 2024 haar deuren kan openen.”

Aannemer nieuw station Ede-Wageningen bekend

Op 31 maart is een mijlpaal bereikt in de aanbestedingsprocedure voor het project Spoorzone Ede. Het contract van de bouw van het nieuwe station en spoorinfrastructuur is gegund aan aannemerscombinatie EdesPoort, bestaande uit Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail en Van Wijnen. De gunning luidt de bouw in van een geheel nieuw en modern station Ede-Wageningen waar prettig reizen en verblijven voorop staat.

Muurschildering blikvanger in opgeknapte Markstraat

Het transformatorhuisje aan de Markstraat in Ede wordt door kunstenaar Klaas Lageweg voorzien van een grote muurschildering. Het kunstwerk brengt meer kleur in het voorheen wat fletse straatje en maakt onderdeel uit van een opknapbeurt voor de hele steeg.

Stinger Food Sessions; inspirerende podcastserie voor en door Food ondernemers

Vanaf deze maand is de zesdelige podcastserie de ‘Stinger Food Sessions’ gestart. Vanaf de Stingerbol op het World Food Center terrein spreken twaalf bevlogen Food ondernemers over thema’s als innovatie, groeipijnen, het geheim van verpakkingen, uitdagingen bij samenwerkingen en het produceren in de lange en korte keten.

Twijfels over doorgaan met jouw bedrijf?

Heb jij je als ondernemer na alle corona-effecten de vraag gesteld: Is mijn bedrijf levensvatbaar? Wil ik zelfstandig ondernemer blijven? Waar kan ik terecht voor omscholing en bemiddeling? Wij helpen je met de antwoorden op dit soort vragen. Neem contact op met het zelfstandigenloket op het Werkplein in Ede dat werkt voor de gemeenten Ede en Wageningen. Voor wie? Deze zogenoemde ‘heroriëntatie ondernemers’ is bedoeld voor ondernemers van kleinere bedrijven zoals een zelfstandige taxichauffeur of werkzaam in de horeca of evenementenbranche. Het doel is om samen met jou te zoeken naar manieren waarop jij in je eigen levensonderhoud kunt blijven voorzien. Dat kan zijn als zelfstandig ondernemer, misschien met een nieuwe dienst of product, òf als werknemer in loondienst. Je kunt je bij ons melden als je gebruik hebt gemaakt van de Tozo, TONK, Bbz. Maar ook zonder daarvan gebruik te hebben gemaakt, kun je je bij ons melden. Een van de voorwaarden is dat je woont in Ede of Wageningen. Welke hulp kun je krijgen? We kunnen je helpen met de volgende vragen: • Moet ik doorgaan met mijn bedrijf? Hoe kan ik de levensvatbaarheid vergroten? • Hoe stop ik mijn bedrijf zonder failliet te gaan? • Hoe los ik mijn schulden op? • Hoe start ik een nieuwe onderneming? • Hoe vind ik een baan in loondienst of hoe kan ik me omscholen? • Hoe kan ik een uitkering voor oudere zelfstandigen (IOAZ) aanvragen? Waar kan ik me melden? Om ondersteuning aan te vragen, maak je eerst een afspraak met de consulent van het loket Bijstand voor Zelfstandigen op het Werkplein Regio Foodvalley. Bel op werkdagen tussen 9:00 en 12:00 uur naar 14 0318 om een afspraak te maken.