Atelier Revive

Sociaal ondernemen in een duurzaam én herbruikbaar jasje

Revive -> re.vive; ‘to return to use or activity’ / ‘to make or become operative or active again’

Minke Terwel

Minke is kunstenares en productontwerper, afgestudeerd aan de Utrechtse Kunstacademie. Al tijdens haar studie was Minke bewust bezig met de herkomst van grondstoffen. Waar komen ze vandaan en hoe kunnen we ze zo lang mogelijk blijven gebruiken. Een zero waste gedachte. Na enige tijd werkzaam te zijn geweest als productontwerpster, maakte Minke bewust de overstap naar de zorg. Het voelde goed om socialer bezig te gaan, een bijdrage te leveren aan het leven van mensen. Ondertussen bleef zij haar grote liefde uitvoeren: kunst in verschillende vormen. Van textielverwerking tot schilderen tot het maken van collages van sloophout. Zo’n zeven jaar geleden ontwierp Minke de eerste vorm van een herbruikbare verpakking, een opmaat naar Atelier Revive.

Atelier Revive

Bijna 2 jaar geleden ontstond de droom van Minke. Alle wegen die zij bewandeld had en nog wilde bewandelen, kregen samen vorm in Atelier Revive. In samenwerking met coupeuse en naailerares Agnes Buitelaar wil zij een bijdrage leveren aan het duurzaam hergebruiken van grondstoffen. Maar vooral sociaal ondernemen: het ondersteunen van vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hen een kans bieden op economisch, sociaal en cultureel vlak.

De producten

• Revived cadeauverpakkingen Revived wordt gemaakt van stof en lint. De verpakking is te wassen en te strijken. Er zijn drie varianten: • Een vierkant van 50x50, ideaal voor bijvoorbeeld boeken • Een speciale wijnverpakking • Een kadotasje wat dictht te knopen is tot een hart, bijvoorbeeld voor sieraden • Mondkapjes • NOBOX- een herbruikbare verzendverpakking van vrachtwagenzeil • Kussenhoesjes

Textiel als verbindende factor

Minke: “Bij het ontwikkelen van een herbruikbare cadeauverpakking ben ik op zoek gegaan naar materialen die bijna stonden te springen om hergebruikt te worden. Zoals bekend is er een enorm overschot aan textiel, de berg afgedankte kleding en stof is gigantisch. Textiel moest het worden. Ik heb vervolgens geëxperimenteerd met de juiste vorm en grootte van de cadeauverpakking. Het moest relatief eenvoudig te maken zijn, maar tegelijkertijd kwalitatief hoogstaand én aantrekkelijk om cadeau te geven en te krijgen Toen ik eenmaal de juiste vormen had gevonden, ben ik me gaan oriënteren op het productieproces. Hier kwam mijn ervaring in de zorg om de hoek kijken. Om dit met elkaar te verbinden heb ik ervoor gekozen om te gaan werken met vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik zie die als een investering in mijn onderneming, maar vooral in een hele positieve investering in het leven van andere vrouwen.” Bij atelier Revive kunnen vrouwen kosteloos een traject van 8 naailessen volgen. In deze 8 lessen worden de basiselementen aangeleerd. Via een leaseconstructie kan gebruik worden gemaakt van naai- en overlockmachines. In de lessen wordt geleerd om met deze machines om te gaan, netjes en snel te werken, een oog voor detail te ontwikkelen en de productlijn van Atelier Revive te maken. Na dit traject kunnen de vrouwen zelfstandig aan de slag. Met de inkomsten van de productlijnen worden alle kosten gedekt. Er is geen winstoogmerk. Alle opbrengst komt ten goede aan de ontwikkeling van de vrouwen die samenwerken of samen willen werken bij Atelier Revive. Dit gaat verder dan naailessen alleen. Het kunnen bijvoorbeeld ook taallessen of ontspannende activiteiten zijn. Minke: “Inmiddels hebben we drie dames opgeleid. Bijzonder leerzame trajecten die niet alleen productie hebben opgeleverd, maar vooral ook sociale interactie. We geven ze een kans om aan het werk te gaan, maar vooral ook een stuk zingeving, kracht en trots. Dit werkt door in hun hele leven.”

De waarde van textiel

Textiel is overal om ons heen, dit maakt het voor Minke ook relatief eenvoudig om aan haar grondstoffen te komen. Inmiddels heeft zij een heel “netwerk van stoffen” opgebouwd. Van tweedehands winkel tot huisuitruimingen en van oma’s zolder tot stalen gordijnstof; uit alle hoeken van de regio komt er textiel naar Minke toe. Dit textiel wordt zorgvuldig geselecteerd om zo samen, qua print en materiaal, in een collectie te passen. De collecties zijn tijdloos, ter ondersteuning aan de visie “een herbruikbare cadeauverpakking die voor altijd mee kan gaan.”

Zero waste

Er wordt niets verspild of weggegooid. Stukjes reststof of niet bruikbaar materiaal krijgt een herbestemming, bijvoorbeeld als kussenvulling. Minke: “Het geeft mij elke keer weer zoveel voldoening om stof te hergebruiken. Elke stof vertelt een verhaal. Van een oude trouwjurk tot de gordijnen van tante Sien, door deze stoffen te hergebruiken blijft deze waarde behouden. Van generatie op generatie.” Het houdt niet op bij stof alleen. Ook vrachtwagendoek wordt ingezet. Van dit materiaal maakt Atelier Revive onder andere vegan hoesjes voor scheermesjes en een herbruikbare verzendverpakking voor brievenbuspakketjes. Minke: “Inmiddels heb ik ook een dealernetwerk opgebouwd. Naast verkoop op onze eigen site, worden we via diverse webshops verkocht en ook fysiek in een aantal winkels, hier in de regio. Dit is ook een enorme stimulans voor onze naaisters. Hoe gaaf is het om de door jou genaaide verpakking op Bol.com te zien staan! Afgelopen jaar hebben we ook veel kerstpakketten mogen verzorgen met onze Revived verpakkingen. We zijn daarin heel flexibel en leveren maatwerk, zo kunnen we bijvoorbeeld een labeltje met logo toevoegen. Het is echt leuk om te zien en te merken dat we onze productie en handel met name krijgen door het via-via netwerk. Goed werk en een mooi verhaal vertelt zich snel rond.”

Alle producten zijn voorzien van een label met QR code. Deze code verwijst naar de site waarop de gebruiker diverse instructies kan vinden. Hoe pak je het cadeau in? Maar ook een was- en strijkinstructie. Er is zelfs een reparatieservice beschikbaar, mocht er toch iets kapot gaan aan het product. Revive geeft hiermee echt meerwaarde aan het geven en ontvangen van een cadeau. Minke: “We vinden het een mooi idee dat onze verpakkingen misschien wel de hele wereld over reizen en zo telkens mensen van vreugde voorzien. Het geeft wel echt een extra dimensie als je dan bedenkt dat de stof voorheen óók al een heel dienstbaar leven achter de rug had.”

Minke bruist van de ideeën. “Via via ben ik in contact gekomen met een voorraad bedrijfskleding, het lijkt me heel gaaf om hier mee aan de slag te gaan om zo producten in huisstijl te kunnen maken. Ook dekbedhoezen zouden we kunnen gebruiken, door middel van zeefdruk kunnen we hier op maat gemaakte prints aan toevoegen.” In Atelier Revive komt alles samen waar Minke in gelooft. Duurzame productie, zero waste en samen sociaal ondernemen. En dat ook nog eens allemaal letterlijk in een herbruikbaar jasje!

Minke Terwel-Geijtenbeek

Founder bij Atelier Revive

Dit artikel delen