TANATEX voegt passie toe aan textiel

Duurzame oplossingen in een chemische wereld

Het Edese TANATEX is een bekende naam in de regio, maar wat gebeurt er eigenlijk precies achter de muren op de Einsteinstraat? Iets met chemie en textiel? Dat maakt nieuwsgierig! Wij spraken Paul Oude Lenferink en Liz Abzach. Over duurzaamheid en de innovatieve oplossingen die zij bieden aan de wereldwijde textielindustrie.

TANATEX in het kort

TANATEX Chemicals B.V. is een internationale organisatie die chemicaliën voor de textielindustrie verkoopt, ontwikkelt en produceert.

• Hoofdkantoor in Ede • 139 Medewerkers locatie Ede • Wereldwijd actief • Bijna 60 jaar gevestigd in Ede

Van autogordel tot high end fashion en van ijzersterke outdoor wear tot hygiënische kleding voor in de operatiekamer. Textiel is bijna letterlijk altijd om ons heen. De ketens zijn hierdoor groot en veelomvattend. Het raakt zo’n beetje iedere bedrijfstak, wat zorgt voor een interessant krachtenspel. Maar laten we eens bij het begin beginnen.

De opkomst van chemische textielverwerking

In de jaren ’50 werd er een nieuw soort vezel ontwikkeld: polyester. Een ontdekking van jewelste, maar met één groot nadeel: het kon niet geverfd worden. En daar was TANATEX. Met de ontwikkeling van een chemische oplossing om tot de kern van polyestermoleculen te komen om deze zo van kleur te kunnen voorzien. Een eerste innovatie in een lange reeks van vernieuwingen en oplossingen voor de verwerking van katoen, wol en andere vezeltypen. Met de laatste jaren een sterke focus op duurzaamheid. Waar een relatief klein lokaal bedrijf wereldwijd groot in kan zijn. De medewerkers van TANATEX blijven met passie werken aan de uitdagingen om zo voorop te blijven lopen.

Ecologisch verantwoord omgaan met onze grondstoffen

Natuurlijke materialen en chemie, ze lijken haast recht tegenover elkaar te staan. Toch is het wonderwel verenigbaar binnen TANATEX. Hierin loopt het Edese bedrijf zelfs voorop. Ingegeven vanuit “the right thing to do” en het stopzetten van het uitputten van onze aarde, is TANATEX nadrukkelijk de overstap aan het maken van fossiele grondstoffen naar bio-based grondstoffen. Daarnaast wordt er lokaal samengewerkt met HSR en Tholu uit Ede voor het recyclen van verpakkingsmateriaal. Zo wordt transport beperkt en de Edese economie ondersteund. Niet alleen is het een verantwoord pad om in te slaan als het gaat om het behoud van onze planeet, het is ook een duurzame keuze voor de toekomst. Sterker nog, Paul Oude Lenferink Vice-president R&D en Site Manager voorspelt dat dit het verschil gaat maken in het bestaansrecht binnen de textielketen.

Draagvlak voor duurzaamheid

Liz Abzach Branding & Communications coordinator: “Bij de ingeslagen duurzame weg zijn er twee richtingen die naast elkaar oplopen. Enerzijds is er “wat kan ik zelf doen” en anderzijds “hoe kan ik branchegenoten meekrijgen”. Intern voeren wij in onze processen een duurzaamheidsslag door. Dit wordt breed gedragen door zowel de directie als vanuit de medewerkers zelf. Onze collega’s komen actief met ideeën en oplossingen die wij samen als organisatie kunnen uitvoeren. Hierdoor is er een groot draagvlak ontstaan en is duurzaamheid tot in (letterlijk) alle vezels van de organisatie doorgedrongen”.

Maar wat gebeurt er dan precies in huis?

Paul vertelt: “Er zijn vele stappen binnen textielverwerkingsprocessen die veel water en energie verbruiken. Wij ontwikkelen oplossingen waarmee minder van die stappen nodig zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan bleken en verven in één proces in plaats van afzonderlijk. Hiermee realiseren we een aanzienlijke vermindering van het waterverbruik en energie bij onze klanten. Intern zijn we gestart met een programma voor het hergebruiken van ons spoelwater. Daarnaast zijn we voor een deel zelfvoorzienend geworden door de plaatsing van zonnepanelen op onze fabriek in Ede. De volgende stap in energiebesparing is dat we ons nu oriënteren op het warmtenet van Warmtebedrijf Ede”.

Het lijken kleine, simpele stappen, maar niets is minder waar. Het aanpassen van chemische processen vraagt om strakke monitoring en onderzoek om de kwaliteit te blijven waarborgen. Maar, dit heeft TANATEX er graag voor over. “Het maakt ook hongerig om steeds een stapje verder te kunnen gaan”, aldus Paul. “We verzamelen ongelooflijk veel data en gegevens en verwerken deze in onze productontwikkeling, waarmee we duurzaamheid concreet maken als een extra kenmerk van onze producten . Het maakt het niet bepaald makkelijker, maar dat geeft het wel een extra kick als het lukt”. TANATEX is een system partner van het prestigieuze “BlueSign®” label. Deze samenwerking vormt de basis van onze “roadmap to sustainability”. Tijdens de meest recente audit werd het één na hoogste level behaald waarmee TANATEX tot de voorhoede van duurzame chemieleveranciers in de textielwaardeketen behoort.

Voortrekkersrol en inspirator

Duurzaam ondernemen stopt niet voorbij de voordeur van TANATEX. Juist de voortrekkersrol, met trial and error, zorgt ervoor dat TANATEX een inspiratie kan en wil zijn voor haar klanten. En zelfs verder dan dat. In een collegiale samenwerking met concurrenten binnen de branche wordt continu gezocht naar gezamenlijke oplossingen. Door open en ontvankelijk met elkaar in gesprek te gaan, profiteert de hele textielketen daarvan mee en wordt uiteindelijk de ‘groene loper’ uitgelegd voor een duurzame toekomst.

Paul en Liz geven collega-ondernemers dan ook graag de boodschap mee om een duurzaamheidsslag te starten met het zoeken naar verbinding. “Je kunt het niet alleen, probeer elkaar te versterken binnen en soms zelf met je concurrenten. Pas dan kun je stappen maken op weg naar een groene toekomst. Bij TANATEX openen we dan ook graag onze deuren voor iedereen die wil meedenken over ecologisch verantwoord ondernemen”.

Paul Oude Lenferink

Vice-president R&D en Site Manager. Chemisch technoloog met ruime ervaring in de chemische industrie en hartstochtelijk voorvechter van verduurzaming

Liz Abzach

Branding & Communications coordinator. O.a. verantwoordelijk voor alle productlanceringen en bijbehorende marketingkanalen.

Deel dit artikel