Tineke Roseboom: hoge noten op haar zang

Tineke Roseboom, een zangeres in hart en nieren. Ze is woonachtig in Ede, maar treedt op door heel Europa. Haar repertoire als sopraan is veelzijdig: van barokmuziek en internationale kamerkoren tot filmmuziek voor de film ‘De familie Claus’. Maar haar hart ligt bij ‘oude muziek’: muziek uit de Renaissance en Barok.

In 2012 studeerde Tineke af aan het conservatorium, waarna haar carrière als zangeres begon. Naast zingen geeft Tineke ook privéles in klassieke zang. Daarin begeleidt ze niet alleen klassieke zangers, maar ook zangers uit andere stijlen. De metal-scene is er één van. “Die zangers zingen met dezelfde klassieke zangtechniek. Ze staan bij mij in de woonkamer een Mozart-aria te zingen, maar passen dat toe op hun eigen muziek”, lacht Tineke. In 2017 heeft Tineke de Cultuurprijs van Ede gewonnen. 'Loepzuiver, ontroerend, meeslepend en vol drama' vond de jury haar zangkunst.

Internationale artiest

Tineke treedt op in Nederland, maar is ook regelmatig te zien in andere Europese landen. “Als solist treed ik vooral op in Nederland en Duitsland en in Duitsland en Zwitserland zing ik in kamerkoren. Vorig jaar heb ik - aan het begin van de coronatijd- samen met andere muzikanten een Barok-ensemble ‘Trio Picolit’ opgericht. Omdat alle concerten toen wegvielen hadden we veel tijd om te repeteren en te investeren in het ensemble. Volgend jaar hebben we met dit ensemble al concerten gepland staan in Italië, Frankrijk en Spanje.”

Muziek die raakt in het hart

Tineke heeft een echte passie voor oude muziek. Wat haar daarin zo aanspreekt? De echtheid die deze muziek in zich heeft. “Oude muziek voelt puur. Het gaat niet om grote stemmen en ego’s, maar juist om een stem die op een behendige manier allerlei muziek kan maken. Doordat de muziek precies is uitgeschreven, raakt elke noot. Er zit veel emotie in. In de muziek van eeuwen terug waren er nog geen grote symfonieën, wat de zangstem er extra goed uit laat komen. Je kunt daarmee echt in de muziek blijven. Dat maakt het voor mij persoonlijk heel echt.” Momenteel is Tineke bezig met een nieuw project: “Zo zoet is de pijn.” Samen met Bennekomse stadsdichter Larissa Verhoeff heeft Tineke stukken vanuit de Renaissance en Barok vertaald naar het Nederlands. “Zo ervaar je echt hoe het in die tijd geweest moet zijn om die muziek te horen. Dan komt het veel meer binnen.”

Inzingen van filmmuziek en games

Ook voor meerdere films én games heeft Tineke de muziek ingezongen. Zo is ze te horen in de game ‘Lords mobile’, samen met the London Symphony Orchestra: een van de meest bekende orkesten van Europa. Maar ook voor de films ‘The Jade pandent’ en ‘Familie Claus’ heeft Tineke verschillende stukken ingezongen. “De componiste van al deze muziek is een goede vriendin van mij. We hebben samen op het conservatorium gezeten. Dat maakt dat ik op deze manier een mooie ingang heb om ook dit soort werk te doen.”

Netwerk bouwen

Veel ondernemers zullen onderschrijven dat het hebben van een netwerk van groot belang is. Ben je muzikant? Dan kun je absoluut niet zonder volgens Tineke. “Het hebben van een netwerk is van onmiskenbaar belang. Dat is ook de reden dat ik nu zoveel verschillende, uiteenlopende dingen kan doen. Maar ook is het belangrijk om vindbaar te zijn. Aankomende september word ik samen met pianist Erik Onnink overgevlogen naar Regensburg om een Ave Maria te zingen. De man die ons laat komen heeft onze versie op YouTube gehoord en wilde ons graag hebben. Goede en vindbare opnames van mezelf laten zien geven mij een onderscheidend vermogen als zangeres.”

Online optredens tijdens coronatijd

De coronatijd is geen ondernemer in de koude kleren gaan zitten. En ook voor Tineke veranderde de wereld snel. Toch is ze niet bij de pakken neer gaan zitten. “Online heb ik veel leuke dingen gedaan. Zo heb ik verschillende online projecten met vrienden gedaan, waar we video’s van gemaakt hebben. Er waren verschillende livestream-concerten waaronder Uitmarkt Ede, concerten vanuit de Edesche Concertzaal en vanuit de Philharmonie in Essen. Daarbij zijn er verschillende projecten met kamerkoren opgenomen die via tv en YouTube worden uitgezonden.”

Toekomstmuziek

Tineke kijkt enorm uit naar de tijd dat ze weer optredens mag verzorgen. “Ik heb er nu vooral veel zin in dat het weer komt. Normaal gesproken ben ik minimaal een week per maand niet thuis. Ik vind het heerlijk, ik word blij van zingen! Zeker met fijne mensen om me heen.”

Tineke Roseboom