Familie

door Jan Pieter van der Schans | Wethouder economische zaken

Eerlijk zeggen: zou je met pakweg je zus, echtgenoot, neef, vader of moeder dagelijks willen samenwerken? Ik zou dat zelf een uitdaging vinden.

In Ede zijn vele families die elkaar niet alleen in de vrije tijd, maar ook, of misschien wel juist op de werkvloer tegenkomen. De voorbije maanden heeft onze stagiair Thijs Wilts zich verdiept in de Edese familiebedrijven. Hij hield een enquête en ging voor een goed gesprek op bezoek bij diverse familiebedrijven. Zo ook bij Toyota-dealer Van Gent, één van de bekende families met een mooie onderneming die Ede rijk is.

We vroegen ons ook af of we familiebedrijven als gemeente nu anders moeten behandelen of benaderen, dan bedrijven waarin familierelaties geen rol spelen. Mijn overtuiging is dat we dat niet moeten doen. Ede is immers gebaat bij een mooie mix van bedrijvigheid en iedere ondernemer is ons even lief. Ik vind wel dat we familiebedrijven moeten koesteren. Diderik van Gent zegt het verderop in dit magazine treffend: familiebedrijven hebben geduld en vertrouwen, denken op de lange termijn en gaan voor continuïteit. Ook is de maatschappelijke betrokkenheid vaak hoog. Bij Van Gent hebben ze er bijvoorbeeld bewust voor gekozen om in deze lastige tijden extra stageplekken aan te bieden. Gelukkig is continuïteit en betrokkenheid niet exclusief voor familiebedrijven weggelegd, maar familiebedrijven wordt het met de paplepel ingegoten.

En dat is goed voor Edese economie. Het levert bedrijven op die voor vertrouwen gaan, rust brengen en stabiele werkgelegenheid bieden. En ook niet onbelangrijk: familiebedrijven durven juist in deze tijd te investeren. In duurzaamheid bijvoorbeeld. En laat dat nu ook het thema zijn voor dit magazine.

Aan de slag met duurzaamheid In dit nummer vind je verschillende aanspreken voorbeelden van duurzaam ondernemen. Wil je zelf ook met duurzaamheid aan de slag? Kijk eens op www.ede-natuurlijk.nl/ondernemen.

Veel leesplezier!