BIT: van kleine serverruimte naar drie volledig groene datacenters in het hart van de FoodValley

BIT is gespecialiseerd in internetverbindingen en -beheer voor zakelijke gebruikers van het internet en beheert drie datacenters in Ede. Wat begon als een zolderkamerbedrijf, is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met zo’n 40 medewerkers. Daarmee is BIT een toonaangevend bedrijf in de regio, met één doel: zo duurzaam mogelijk ondernemen.

IT als bepalende factor

BIT werkt uitsluitend voor de zakelijke markt en heeft klanten waarbij de IT heel bepalend is. Vaak zijn dit bedrijven met meerdere vestigingen. BIT host dan de werkplekken of backoffice systemen, of levert in infrastructuur voor de planning en administratie van logistieke bedrijven. Ook hosten ze websites met veel traffic, waar veel vanaf hangt en het dus extra belangrijk is om het aantal onderbrekingen tot een minimum te beperken. Alex Bik, Technisch Directeur bij BIT vertelt: "Onze dienstverlening is heel breed, maar we weten tegelijk wel waar onze focus ligt. We doen dingen goed en anders doen we ze niet.”

Technische kennis

Het verschil dat BIT maakt zit in de technische kennis die de medewerkers in huis hebben. En vooral de mate waarin die kennis toegankelijk is voor klanten. De mensen die de telefoon opnemen zijn mensen die in een vorig beroep systeembeheerder waren. Dit maakt dat de helpdesk klanten direct kan helpen, zonder hen meermaals door te moeten sturen. Waar BIT zich verder in onderscheidt, is dat het één van de weinige onafhankelijke datacenters is. BIT is geen onderdeel van een Amerikaanse partij, wat maakt dat ze volledig onafhankelijk zijn. "Zo hebben we een aantal jaar geleden een kort geding aangespannen tegen de Bewaarplicht, dat we overigens ook gewonnen hebben. Dit hadden we nooit kunnen doen als we onderdeel waren van een grote partij.”

Onafhankelijkheid als voordeel

Het feit dat BIT onafhankelijk is biedt juist ook voor klanten voordeel. Alex licht toe: “Stel dat wij onder een Amerikaanse partij zouden vallen, dan heb je ook met Amerikaanse wetgeving te maken. Je weet dan ook nooit zeker wie er allemaal bij je data kan. Wat dat betreft is Amerika onze bondgenoot, maar ook onze vijand. Daarbij geeft Amerika zijn eigen gebruikers altijd voorrang. In Nederland kun je dan sommige dingen niet aankopen, omdat Amerika zelf voorgaat. Doordat BIT zelfstandig is hebben wij dit probleem niet. Wij kunnen onze klanten extra veiligheid en continuïteit garanderen.”

Ede: een ideale plek voor datacenters

Ede is vaak niet de eerste plek waar je aan denkt bij het woord 'datacenter', aangezien de meeste datacenters in Amsterdam gevestigd zijn. Toch heeft Ede als locatie voor datacenter meerdere voordelen ten opzichte van onze hoofdstad. Zo is bijvoorbeeld de grond in Ede veel goedkoper dan in Amsterdam. Maar ook het gemak waarmee je aan stroom kunt komen is een stuk minder makkelijk in Amsterdam of andere dichtbevolkte gebieden. Verder brengt Amsterdam ook andere risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan Schiphol in de buurt. Alex ligt toe: "Het klinkt misschien niet aannemelijk, maar voordat er in 2009 een vliegtuig neerstortte vlak voor de Polderbaan, had ook niemand dat risico ingeschat. En gebeurt er iets met de hardware waardoor je zo snel mogelijk bij je spullen moet? Dan ben je gezien de drukte en files veel sneller in Ede dan in Amsterdam.”

"Al onze datacenters draaien volledig op groene stroom: in Nederland opgewekte windenergie"

MVO als norm

BIT hecht veel waarde aan MVO. "MVO doen wij gewoon en deden we altijd al; het zit in ons DNA. We vinden het gewoon erg belangrijk." En dat is terug te zien in het gedrag, zowel intern als extern. Zo heeft BIT een fitnessruimte waar alle medewerkers voor of na werktijd kunnen sporten, maar ook de lunch is hier een voorbeeld van. Voor alle medewerkers verzorgt BIT dagelijks de lunch, zodat de medewerkers elkaar informeel blijven ontmoeten. Maar dan wel op een zo verantwoord mogelijke manier, met biologische en fairtrade producten. Wat wél zichtbaar is voor de buitenwereld, is het stroomverbruik. Alle datacenters van BIT draaien namelijk volledig op groene stroom: in Nederland opgewekte windenergie. "We zouden groene stroom ook uit het buitenland kunnen halen, maar vaak gaan zij zelf grijze stroom gebruiken voor hun eigen gebruikers. Daar wordt de planeet onder aan de streep natuurlijk niet duurzamer van.”

Datacenters, een schone branche

Nederland mag zich met meer dan 6.000 datacenters een echt bolwerk noemen. En het aantal datacenters blijft alleen maar toenemen. Alex ziet het aantal datacenters in ons land niet als nadeel: “Als datacenters zitten we in een hele schone branche. Qua milieu heb je er weinig last van. Datacenters gebruiken stroom, maar stoten geen milieuonvriendelijke stoffen uit. Daarnaast zorgen datacenters voor meer werkgelegenheid. En dankzij de datacenters kunnen we nu met z’n allen thuiswerken. We kunnen Nederland beter volbouwen met datacenters dan met aluminium smederijen of hoogovens.”

"Datacenters zijn de meest duurzame branche. 86% van de stroom door datacenters is groen opgewekt"

Datacenters onder vuur

Datacenters liggen de laatste tijd steeds meer onder vuur. “Veel journalisten hebben het gemunt op datacenters, maar vaak zonder grondig onderzoek of enige kennis. Het enige wat je daarin als branche kunt doen is de tegenaanval zoeken: gewoon keihard je best doen in duurzaamheid en dat ook laten zien. Datacenters zijn namelijk de meest duurzame branche. 86% van de stroom door datacenters is groen opgewekt. Daarbij wordt apparatuur steeds zuiniger en datacentra doen steeds meer om stroomverbruik te reduceren." Een andere kritische noot die veel klinkt is dat alle stroom die door de windmolenparken wordt opgewekt door datacenters wordt ‘afgepakt’ en ook nog eens naar het buitenland gaat. Alex reageert: “Dat is ook zo, maar er is zoveel dat wij doen dat ook naar het buitenland gaat. Denk alleen al aan kaas en vlees. Nederland exporteert veel en daar plukt de economie ook weer z’n vruchten van. Datacenters doen dat dus ook, maar dan wel op een goede manier. En stel dat bijvoorbeeld Microsoft ervoor kiest om z’n datacenters in Afrika te plaatsen en te laten draaien op grijze stroom, dan wordt de planeet er alsnog niet beter van. En juist dat is het grotere plaatje dat we voor ogen moeten houden. Het gaat niet alleen om Nederland, maar om het totale klimaat.”

Werken aan duurzame datacenters

BIT wil ook in de toekomst meebewegen met wat de klanten van hen nodig hebben. Inmiddels is er een duidelijk beeld van de huidige klantgroep en BIT past de dienstverlening aan op de behoeftes die er ontstaan. "Voor de komende jaren zie ik steeds meer een verschuiving van apparatuur naar dienst. Veel klanten willen namelijk steeds minder investeren in apparatuur en wat ze nodig hebben wordt steeds vaker als dienst afgenomen. Maar bovenal blijven we ook de komende jaren werken aan steeds duurzamere datacenters.”