Zangeres Lara Holland: van Engelstalige popcovers naar volksmuziek van eigen bodem

Lara Holland is 19 jaar, woonachtig in Ede én zangeres van Nederlandstalige volksmuziek. Met haar optredens weet ze menig café of feestje tot leven te brengen. Afgelopen september heeft ze haar allereerste single uitgebracht.

Hoe ben je in de muzikale wereld terechtgekomen?

Lara was altijd al bezig met muziek. Na de middelbare school besloot ze daarom de zangopleiding te gaan doen. Lara vertelt: “Op de middelbare school heb ik mezelf piano aangeleerd en thuis begeleid ik mezelf dan ook. Maar mijn grote liefde is echt zang. Daar wilde ik meer mee doen en daarom ben ik de zangopleiding gaan doen. Eerst zong ik Engelstalige popmuziek, maar door de opleiding ben ik met volksmuziek in aanraking gekomen. Ik had nooit verwacht dat ik dat zou gaan zingen!” Lachend vervolgt ze: “M’n moeder was in ieder geval blij met deze keuze, want zij houdt erg van die muziek!” Inmiddels heeft Lara haar muziekopleiding afgerond en treedt ze op in cafés, op campings of bij mensen thuis. “Nu in de coronatijd is dit natuurlijk allemaal niet mogelijk, dus zing ik regelmatig bij bejaardentehuizen en locaties voor gehandicaptenzorg.”

Zie je zingen als je beroep?

“Per week oefen ik ongeveer 5 uur. Het aantal optredens wisselt wel. Soms heb ik geen optredens en soms wel twee per week. Het is niet mijn beroep, maar wel meer dan een hobby. Dat is ook de reden dat ik dit jaar ook met de opleiding Pedagogisch Medewerker ben gestart. Ik vind het belangrijk om naast zingen een vaste inkomstenbron te hebben, zodat ik niet van mijn optredens afhankelijk ben.”

Hoe promoot je jezelf in de muziekwereld?

“Sommigen weten me te vinden. Maar ook Facebook is een belangrijk middel. Daar moet je veel van jezelf laten zien en hopen dat net de juiste persoon dat ziet. Maar het werkt wel. Door Facebook ben ik bijvoorbeeld ook bij 90FM op de radio gekomen.”

"Singer Songwriter Martine Flemming heeft me geholpen bij het schrijven van een tekst en vervolgens hebben we in de studio alles gearrangeerd."

Je hebt onlangs je eerste eigen nummer uitgebracht. Hoe is dat gegaan?

“Ik had nog geen eigen nummer, dus ik dacht: het lijkt me leuk om erachter te komen of dat echt iets voor mij is of dat ik alleen covers blijf doen. Toen heb ik via Gelderland Helpt een oproep uitgezet met de vraag wie mij kon helpen een nummer te schrijven. En daar werd op gereageerd. Singer Songwriter Martine Flemming heeft me geholpen bij het schrijven van een tekst en vervolgens hebben we in de studio alles gearrangeerd.” Hoe het zou gaan klinken was toen nog niet bedacht. “We zijn achter de piano gaan zitten en de akkoorden kwamen er zo uit. Binnen drie uur was uiteindelijk het hele nummer klaar! Vervolgens hebben we het in de studio opgenomen en toen was mijn eerste single een feit.

Zou je in de toekomst meer eigen nummers willen opnemen?

“Nummers opnemen wil ik zeker vaker doen. De reacties op mijn eerste single waren erg leuk. Zo ben ik met mijn nummer een paar keer op de radio geweest en TV Ede gaat binnenkort een stuk filmen. Dat motiveert zeker. Mijn volgende nummer ga ik proberen volledig zelf te maken. Ik heb zelfs al wat ideeën opgeschreven. Met een knipoog voegt ze daaraan toen: “Dan ga ik mezelf wél op de piano begeleiden!”

Wat is jouw mooiste moment tot nu toe?

“Dat is toch wel het optreden bij Opella, een verzorgingstehuis in Bennekom. Daar heb ik in de coronatijd al veel opgetreden. Het is zo fijn om die mensen zo dankbaar te zien. Je ziet ze genieten van je optreden en daar word je zelf ook gelukkig van. Omdat ik er vaker ben geweest voelt het ook meer eigen. Eind november mag ik er weer heen. Buiten coronatijd om geniet ik het meest van optredens in cafeetjes: gezellig, met een biertje erbij met z’n allen de polonaise dansen.”

Wat zou je andere ondernemers mee willen geven?

“Blijf altijd jezelf en doe je nooit anders voor dan je bent. Dan voel je je prettig in wat je doet, in mijn geval op het podium.”

Heb je wel eens een moment gehad waarin het misliep?

“Ik heb wel eens gehad dat niemand meedeed of keek. Maar die mensen hadden ook niet verwacht dat er iemand kwam optreden. Op dat moment is het belangrijk om gewoon door te gaan en te blijven lachen. Ach, het is weer ervaring, dus het helpt altijd ergens mee.”

Wat hoop je ooit te bereiken met muziek?

“Ik hoop ooit met m’n eigen nummers op te kunnen treden en dat de mensen die nummers dan ook kennen. Je moet geluk hebben om je geld ermee te verdienen, dus ik ga er niet per definitie van uit dat het mijn beroep wordt. Maar bij het Mega piratenfestijn zou ik wel heel graag willen optreden. En dan natuurlijk het liefst in het Gelredome.”