Het Koetshuis

Een smaakvol familiebedrijf

Het Koetshuis is een sterrenrestaurant midden in de Veluwse bossen. Naast klassiek-Franse gerechten en bijpassende wijnen biedt het Koetshuis meer: een passie die sinds dit jaar aan een nieuwe generatie doorgegeven is.

In 1986 openden Saskia & Wicher Löhr de deuren van restaurant Het Koetshuis. Een ambitieuze stap van een jong koppel, maar met volledige inzet om hun gasten een perfect avondje uit te bezorgen. En met succes: sinds 1998 is het Koetshuis zelfs in het bezit van een Michelin-ster. Het overlijden van Wicher een aantal jaar geleden zorgde voor een nieuwe koers, waarin het bedrijf een stap maakte naar de nieuwe generatie. Zoon Danny Löhr ging het restaurant samen met zijn moeder runnen. Sinds januari dit jaar heeft Danny het stokje volledig overgenomen en is hij de eigenaar van het Koetshuis.

Overname restaurant én passie

Dat Danny het restaurant overnam, was geen grote verrassing. Hij groeide er volledig mee op, werkte al acht jaar mee én was al vijf jaar medevennoot. “Na het overlijden van mijn vader veranderde er een hoop. Mijn moeder stond er ineens alleen voor, dus ben ik het restaurant samen met haar gaan runnen. Inmiddels heb ik het volledig van mijn moeder overgenomen. Het mooie is dat het hele proces eigenlijk heel natuurlijk is gegaan. Mijn ouders hebben mij daarin nooit gepusht. Het moest echt iets van mij zijn, en anders niet. En zo sta ik er zelf ook in. Als je het uit jezelf doet ben je ook bereid om de extra stap te zetten. Je moet bepaalde drive hebben om er een succes van te maken. Daarnaast vind ik het superleuk om met het personeel te werken. Mijn doel is elke dag dat iedereen het naar z’n zin heeft en goed presteert. En natuurlijk dat we blije gasten hebben. Dat is waar je het uiteindelijk allemaal voor doet. Als ondernemer geniet ik van de diversiteit. De ene dag help ik het brood te bereiden in de keuken en de andere dag sta ik in de tuin te schoffelen.”

Toegankelijk voor iedereen

Waar een sterrenrestaurant voor veel mensen een chique en strakke associatie heeft, wil Danny zijn restaurant juist toegankelijk laten zijn. “Toen mijn ouders zijn gestart met Het Koetshuis was het allemaal wat strakker. Mannen kleedden zich in driedelig pak en vrouwen kwamen vaak binnen met een lange jurk. Zelf vind ik het belangrijk dat gasten zich niet op een bepaalde manier moeten gedragen, maar zich thuis voelen en genieten van lekkere gerechten. En dat is wat we de laatste jaren gelukkig ook terugzien: veel meer diversiteit in leeftijd én kledingstijl. Soms hebben we een avond met veel jonge twintigers en dertigers, maar daarnaast zien we ook de oudere echtparen. Ik vind het echt ontzettend leuk dat de jongeren ook komen! Daar haal je het wat stijvere karakter mee af en het wordt wat gevarieerder.”

Eigen ingrediënten

Het Koetshuis is gestart met één gedeelte. In 1998 is er een ruimte bijgebouwd, maar beide verbonden met de open keuken waarin de gerechten bereid worden. Later is er een woonhuis boven het restaurant gekomen en een aantal jaar terug is het terras aangepast. Dit soort ontwikkelingen zijn belangrijk voor Danny: “We hebben gasten die al jaren komen om wat mijn ouders deden, dus het is voor mij wel de uitdaging om door te zetten wat mijn ouders opgebouwd hebben. Tegelijk geef ik er ook mijn draai aan en willen we wel echt vernieuwen. Zo hebben we het restaurant tijdens de coronaperiode opgeknapt en nieuwe kleuren gegeven aan de binnenkant. Maar ook een stukje vernieuwing en vrijheid in de keuken vind ik belangrijk. De jongens moeten natuurlijk niet iets volledig afwijkends doen, maar mogen wel experimenteren met nieuwe ingrediënten en gerechten. Zo houden we het uitdagend.”

Wauw-effect

Danny geniet van het ondernemerschap en het werken met zijn personeel. Maar uiteindelijk is het hen allemaal te doen om de beleving van de klanten. “We streven er elke dag naar om het uiterste uit de producten halen en om een zo mooi mogelijke beleving en kwaliteit neer te zetten voor de gasten. Zo hebben we bijvoorbeeld ook iemand bij de deur die de gasten ontvangt. Dat geeft net dat stukje extra. We besteden ontzettend veel aandacht aan alle facetten. Een wauw-ervaring creëren is waar we elke dag alles voor in het werk stellen.” Toch is het hooghouden van deze kwaliteit steeds opnieuw een uitdaging. “Het is gewoon een stukje topsport. Dat begint al met de producten die binnenkomen. De kwaliteit moet top zijn; dat is eerste selectie die je maakt. We werken gelukkig met leveranciers die zelf ook voor topkwaliteit staan. In de keuken probeer ik samen met de jongens te proeven. Zo houden we elkaar scherp. Dat stukje gedrevenheid en enthousiasme verwacht ik ook van mijn medewerkers. Ze hoeven niet alles te kunnen, als ze maar enthousiast zijn om te leren en de juiste mentaliteit hebben. Alleen dan kunnen we de kwaliteit op alle facetten hooghouden.”

Trots

Danny is trots op wat hij als 29-jarige ondernemer heeft staan met Het Koetshuis. “Ik ben ontzettend trots op het team wat ik om me heen heb staan. Als je personeel blij is en je bent zelf blij, wat wil je dan nog meer? Daarnaast ben ik dankbaar voor mijn mooie privésituatie. Het is belangrijk dat ook dat in balans is om zakelijk goed te kunnen presteren. Mijn vrouw Anouk doet de administratie van Het Koetshuis en is gastvrouw in het weekend, net als mijn moeder. Zo voelt het ook alsof het iets van ons samen is. Het zou fantastisch zijn als we ooit een tweede ster kunnen krijgen, maar voor nu werken we samen aan onze droom: onze gasten blij maken.”

Dit artikel delen