Aan tafel met: smaakmakers in de regio

Gezondheid stimuleren van de kiem tot aan de werkvloer


Verhalen vanuit Roots Innovation Hub: Track32 & Fruitkist.nl

Stefan Verschoor, oprichter van Fruitkist.nl

Fruitkist.nl levert met lokale fruitspecialisten wekelijks vers fruit op het werk door heel Nederland.

Joris IJsselmuiden, oprichter en technisch directeur Track32

Track32 ontwikkelt met behulp van onder andere artificial intelligence, deep learning, data science en vision software producten en diensten voor de agrarische sector.

In “Aan tafel met” brengen we twee regionale ondernemers met elkaar in gesprek. Afkomstig uit ogenschijnlijk compleet andere branches zoeken we naar de gemeenschappelijke deler. In dit geval was de link tussen deze twee ondernemers snel gelegd. Ze zijn immers allebei startend en overburen van elkaar in Roots Innovation Hub op het oude Kazerneterrein. Zo op het eerste oog lijkt het gemeenschappelijke daarmee op te houden. Waar de één zich bezighoudt met artificial intelligence, zorgt de ander voor vers fruit op de werkvloer. Gaandeweg werd echter duidelijk dat er nog veel meer raakvlakken zijn. Een mooi gesprek over telers, schaalbaar ondernemen en het vinden van toegevoegde waarde.

Fruitkist.nl linkt lokaal vraag en aanbod

Stefan Verschoor, in de regio bekend als oprichter van Veconet, besloot vorig jaar het roer om te gooien. Na de verkoop van zijn reclamebureau investeerde Stefan in de start-up Fruitkist.nl. Gevoed door de overtuiging om gezondheid op de werkvloer te brengen en hierin lokale ondernemers te verbinden aan lokale bedrijven. En gesterkt door het zelf laten ontwikkelen van een softwaresysteem wat dit perfect zou kunnen faciliteren. Stefan: “Het idee van vers fruit op de werkplek is niet nieuw, maar wel de manier waarop wij het doen. We werken niet met een groot distributiecentrum waar alles haast gedachteloos wordt gedistribueerd door het hele land. Zonder een kwaliteitscheck en zonder “gevoel”. Bij ons gaat de opdracht naar de lokale groente- en fruitwinkel. Hij of zij kiest zelf het fruit van lokale komaf en verzorgt de aflevering. Dit is een korte keten en bovendien dus zeer lokaal”.

Fruitkist.nl bij je thuis

Door de coronacrisis werd de vraag naar bezorging op de werkvloer tijdelijk een stuk minder. De vraag naar gezondheid en bijbehorend gezond eten des te meer. Op Fruitkist.nl is daarom tevens een webshop gelanceerd om een individuele bestellingen te plaatsen. Bedrijven kozen ervoor om bijvoorbeeld een zieke werknemer te verblijden met een kistje fruit, of als attentie voor alle thuiswerkers op hun huisadres.

Compleet ontzorgen

Inmiddels is er bijna landelijke dekking. Voor de aangesloten groenten- en fruitwinkeliers is het grote voordeel dat zij compleet ontzorgd worden. De door Fruitkist.nl ontwikkelde applicatie zorgt voor een geoliede machine. De partner krijgt enkel een lijst met bestellingen en afleveradressen. De gehele back-office, klantenservice, administratie en facturatie verloopt via Fruitkist.nl.

Intelligente software voor wetenschap en agrarische sector

Vanuit de telerswereld is de link met Track32 snel gelegd. Track32 maakt en ontwikkelt software voor machinefabrikanten en de wetenschap. Ontstaan vanuit Universiteit Wageningen en inmiddels al ruim 3 jaar en 6 medewerkers verder. Joris: “Wij maken gebruik van artificial intelligence en deep learning in combinatie met camera’s, drones en vision software. Onze kracht is dat we maatwerk leveren, wij slaan de brug tussen de vraag van de klant en de techniek”.

Drones en slimme landbouwmachines doen het werk

Track32 wordt ingezet in de agrarische sector. Vanaf het allereerste kiemproces, bijvoorbeeld bij zaadveredeling, monitoring van groei en wetenschappelijk onderzoek. Dit wordt digital phenotyping genoemd. Maar ook verderop in het proces, door slimme machines die onkruid detecteren tijdens het schoffelen (precision weeding) en besproeiingsmachines die kunnen ‘zien’ waar het loof van de bomen zit om vervolgens alleen daar de sproeiers aan te zetten. Ook post-harvest wordt met behulp van slimme camera's het logistieke vervolg verbeterd. Hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van drones met speciale vision software, een samenwerking met Corvus Drones. Dit levert uiteindelijk op vele manieren, zowel qua arbeid als qua geld, een enorme besparing op. Nederland loopt wereldwijd voorop met deze technologieën en Track32 is één van de grotere en vooraanstaande spelers in deze markt.

Joris: “Vanaf onze start werken wij op projectbasis. Hierdoor kunnen we steeds maatwerk bieden. De vraag is enorm. Vooral omdat er zo ongelooflijk veel mogelijkheden en toepassingen te bedenken zijn, die direct tijd- of investeringsvoordeel opleveren voor onze opdrachtgevers. Op dit moment zitten we eigenlijk in een transitiefase. We zijn aan het zoeken naar een gemeenschappelijke deler in onze projecten, waarmee we een generiek softwareproduct op de markt kunnen zetten van waaruit we dan het maatwerk kunnen gaan opbouwen, in plaats van steeds opnieuw bij het begin te starten. Voor onszelf zou dit een omschakeling betekenen van een projectmatige aanpak waarbij we nu eigenlijk onze diensten verkopen naar het verkopen van een productlicentie van onze eigen ontwikkelde software. Dit geeft ook ruimte voor schaalvergroting. We hopen de komende jaren te groeien naar een verdubbeling van ons personeelsbestand”.

Toegevoegde waarde

Joris en Stefan werken, elk op een ander vlak, aan gezonde voeding en daarmee leveren ze indirect een bijdrage aan onze algemene gezondheid. De toegevoegde waarde van Fruitkist.nl is het lokaal koppelen van vraag en aanbod, waardoor ook de kwaliteit van de producten wordt verhoogd. Track32 biedt de wetenschap en agrarische sector mogelijkheden om slimmer te werken.

Van samen werken naar samenwerken

Beide ondernemers zijn gehuisvest in één van de Roots kantoren op het oude Kazerneterrein. Dit bevalt goed. Veel ruimte en mogelijkheden voor een betaalbare huurprijs, ideaal voor startende ondernemers. Nu de coronacrisis hopelijk naar de achtergrond gaat verdwijnen, hopen Joris en Stefan dat er binnen Roots meer interactie zal gaan ontstaan tussen de verschillende ondernemers. Het kan leerzaam en inspirerend zijn om met elkaar in gesprek te gaan. Niet alleen over praktische en facilitaire zaken rondom het werken in Roots, maar vooral om ervaringen uit te wisselen en te kijken of er samenwerking mogelijk is. Daarop voortbordurend zien Stefan en Joris al voor zich hoe de leveranciers van Fruitkist.nl gebruik kunnen maken van intelligente software om het telen maar ook orderpicken van de oogst te automatiseren. Korte lijnen en elkaar inspireren is de kracht van lokaal ondernemen. Welke les kunnen zij andere startende ondernemers in de regio meegeven?

“Houdt het schaalbaar en probeer niet te hard te gaan. Zorg dat je een “proof of concept” van je product of dienst hebt. Als het naar meer smaakt, moet je snel kunnen opschalen”

Wij kijken terug op een inspirerend gesprek tussen twee innovatieve ondernemers. Track32 en Fruitkist.nl hebben duidelijk als gemeenschappelijke drijfveer een grote bevlogenheid voor het stimuleren van gezondheid. De één begint letterlijk bij de kiem van ons voedsel en de ander brengt gezonde voeding op de werkvloer. De kennismaking tussen beide heren smaakt letterlijk naar meer!

Over Roots

In twee voormalige kazernegebouwen op het World Food Center terrein kunnen start-ups en scale-ups zich vestigen tegen zeer gunstige voorwaarden. De gebouwen zijn voormalige barakken, die als woongebouwen dienden voor militairen. In totaal is er ruim 3.400 vierkante meter aan kantoor- en experimenteerruimte beschikbaar. Roots biedt ruimte aan ondernemers die actief zijn in agri en food, maar ook daarbuiten.

Stefan Verschoor

oprichter en eigenaar Fruitkist.nl

image

Joris IJsselmuiden

oprichter en technisch directeur Track32

image

Dit artikel delen