Oesterzwammen op het Kazerneterrein

Een verhaal van een Italiaanse droom over lokale landbouw

StreekWaar is een vereniging van bevlogen boeren en voedselmakers die zijn gevestigd in de Gelderse Vallei. Alle leden van StreekWaar produceren voedsel op een duurzame, verantwoorde wijze, met respect voor natuur, mens en milieu. Eén van deze leden is Urban Funghi. Achter de deuren van hun locatie op Roots Innovation Hub groeit en bloeit een kraamkamer voor heerlijke, biologische oesterzwammen. Lees mee hoe de droom van de Italiaanse Alessia werkelijkheid werd, bij ons in Ede.

Circulaire landbouw

Oesterzwammen groeien zo snel, dat je ze bijna kunt zien ontwikkelen. In een week tijd is de oesterzwam klaar om geoogst te worden. Alessia is afgelopen oktober met haar onderneming gestart. Op dit moment groeien de oesterzwammen in een speciale groeizak, gevuld met biologisch stro en schimmelsporen. Deze groeizakken bevinden zich in groeikamers met een optimaal klimaat. De oesterzwam is niet veeleisend en gedijt het best in een ruimte met gefilterd en verneveld water. Op dit moment kan Alessia per week zo’n 60 kilo oesterzwammen oogsten. De oesterzwam en zijn mede-champignons worden vooral geassocieerd met de herfst. Als in dit seizoen de vraag hoger wordt, kan Alessia haar productie eenvoudig opvoeren.

“Omdat we circulair willen werken, geven we al het stro dat we nu overhouden uit de groeizakken aan De Ommuurde Tuin in Renkum, waar ze het gebruiken als mulch, bodembedekker.”

Het duurzame karakter van Urban Funghi zit ‘m niet alleen in de lokale afzetmarkt. Ook het productieproces zelf wordt zo duurzaam mogelijk georganiseerd. “Ik ben nu aan het voorbereiden dat we de oesterzwammen kunnen gaan verbouwen in herbruikbare plastic emmers in plaats van de plastic zakken. Om dit te kunnen bereiken, ga ik zelf de voedingsbodems samenstellen, waar de paddenstoelen in groeien. Ik werk hierbij samen met de universiteit Wageningen. We zoeken naar nieuwe voedingsbodems en experimenteren met restproducten van bijvoorbeeld rogge en tarwe. Deze kunnen worden geleverd door lokale brouwerijen. Ook koffiedik is een geliefde voedingsbodem, evenals afvalhout.”

Dat de oesterzwammen in de smaak vallen blijkt wel uit het feit dat Alessia al na drie maanden haar break-even punt bereikte. Veel lokale restaurants, boerderijwinkels en consumenten weten de weg naar Urban Funghi te vinden. Soms zelfs letterlijk: haar afnemers mogen altijd een kijkje komen nemen in de groeikamers en enkele chef-koks oogsten het liefst zelf hun oesterzwammen. De herkomst van Urban Funghi wordt dan ook met trots op menig menukaart vermeld. Alessia pakt regelmatig een zakje oesterzwammen om hiermee langs lokale restaurants te gaan en zo haar heerlijke product te promoten.

StreekWaar; regionale samenwerking voor mooie en duurzame producten

Alessia is met Urban Funghi aangesloten bij StreekWaar. StreekWaar is een vereniging van boeren en voedselmakers die zijn gevestigd in de Gelderse Vallei. Alle leden van StreekWaar produceren voedsel op een duurzame, verantwoorde wijze, met respect voor natuur, mens en milieu. Voor Alessia is StreekWaar een fijne community om kennis te delen, elkaar te versterken en samen te werken aan duurzaamheid. Tevens is het een ideaal podium voor de promotie van haar oesterzwammen.

Fotografie door Marte Hofsteenge

Alessia Capurso

Alessia is geboren in Praag en opgegroeid in de steden Rome, Florence en Bologna. Voor haar studie “Organic Agriculture” volgt ze een minor aan de Universiteit Wageningen. Hier ontwikkelt ze een grote liefde voor de natuur en vooral voor duurzame landbouw. Door Urban Funghi smelten deze twee werelden prefect samen in een vers en lokaal natuurlijk product. Alessia runt de gehele onderneming zelf en geniet van alle facetten. Van het oogsten tot sales en van het groeiproces tot het bijhouden van de socials.

Sebastian de Groot

Sebastian, de partner van Alessia, heeft na vele reizen over de wereld “duurzame ontwikkeling” gestudeerd in Wageningen. Zijn liefde voor gereedschap, hout en alles wat je maar kunt creëren heeft hem tot het beroep van timmerman gebracht. Hij staat Alessia part-time bij met allerhande praktische werkzaamheden. De speciale groeikamers voor de oesterzwammen zijn door hem ontworpen en geïnstalleerd.

Oesterzwammen

De oesterzwam is een eetbare paddestoel die haar naam dankt aan haar oester-achtige verschijningsvorm. Een volgroeide oesterzwam heeft een hoed van zo'n 5-12 centimeter. Oesterzwammen zijn lichtgrijzig, roze of lichtgelig van kleur, elk met hun eigen smaaknuance. De roze zijn echte vleesvervangers, je kunt ze bijvoorbeeld klaarmaken zoals gehakt of gyros. De grijze zijn te vergelijken met champignons en de gele variant is echt voor liefhebbers van een beetje bossige smaak.

Inspiratie nodig?

Op de website Urbanfunghi.com deelt Alessia regelmatig recepten en bereidingswijzen.

Dit artikel delen