WFC: hoe staat het ermee?

We zijn hard op weg om van het World Food Center-terrein hét gebied in Nederland te maken waar foodgerelateerde bedrijven zich vestigen. En waar bezoekers spelenderwijs alles over ons voedsel te weten komen in de World Food Center Experience. Hoe staat het er nu voor?

Wie over het World Food Center-terrein wandelt ziet dat er op allerlei plekken al schoppen in de grond zijn gegaan. Bijvoorbeeld voor het onderzoek naar niet gesprongen explosieven, dat inmiddels is afgerond. Maar ook zijn voorbereidende werkzaamheden voor het nieuwe station Ede-Wageningen in volle gang. En eigenlijk is dat pas het begin: dit jaar starten de werkzaamheden voor de bouw van Gebouw 4, een duurzaam houten kantoorgebouw. Daarna volgen naar verwachting in 2022 nog meer plannen voor kantoorgebouwen achter de voormalig monumentale Frisokazerne.

World Food Center Experience

De belangrijkste publiekstrekker van het World Food Center-terrein wordt de voedselattractie World Food Center Experience. De Experience komt voor een deel in de monumentale Mauritskazerne, aangevuld met een opvallende nieuwe aanbouw aan de achterzijde. Voor de zomer heeft de Stichting World Food Center Experience haar eerste uitgewerkte ontwerpen en plannen gepresenteerd. Zowel het ontwerp van de gebouwen als de inhoudelijke invulling van de Experience zijn nu verder ontwikkeld.

Daarnaast is de commerciële haalbaarheid en het businessmodel van de Experience opnieuw doorgerekend. Twee externe partijen – mede op verzoek van de gemeenteraad van Ede en de Provinciale Staten van Gelderland (LDP uit Engeland en ZKA Leisure Consultants uit Nederland) - hebben een doorrekening gemaakt van de financiële onderbouwing en commerciële haalbaarheid. Zowel LDP als ZKA hebben berekend dat de te verwachten bezoekersaantallen en inkomsten realistisch zijn. Een gezonde exploitatie van de Experience in deze vorm is dus goed mogelijk. Jaarlijks verwachten we zo’n 300.000 bezoekers voor de Experience.

Hoe gaat het verder?

Deze maand neemt de gemeenteraad een definitief besluit over het World Food Center Experience. Naar verwachting start de bouw van de Experience in 2022 en opent de voedselattractie in 2023 de deuren. Als over een aantal jaar alle werkzaamheden zijn voltooid, beschikt het terrein over 60.000 m² aan kantoorruimte. Ook komen er woningen op het terrein.

Benieuwd hoe de Experience eruit gaat zien? Bekijk dan deze video:

Dit artikel delen