Cravings for Green

Laten proeven dat het anders kan

'Onbekend maakt onbemind' met deze stelling in gedachten begon Mirjam Luchtenburg haar missie: het grote publiek laten kennismaken met vegan food, laten zien én proeven dat 'het' anders kan. En met 'het' bedoelt Mirjam de meer traditionele manier van eten en drinken, met dierlijke producten en weinig duurzaam. Haar lunchroom is volledig vegan én streeft zero waste na. Wij namen een kijkje!

Combinatie van overtuiging, creativiteit én horecabloed

Al vanaf haar jongste jeugd, deels in Afrika, had Mirjam oog voor de natuur en het welzijn van dieren. Tel daar het horecabloed in haar familie, haar eigen achtergrond in de zorg en een grote dosis creativiteit bij op en de insteek van haar ambitieuze plannen was geboren. “Cravings for Green” biedt de ideale combinatie van zorg voor mens (en dier), haar gasten verwennen met heerlijke gerechten én het uitdragen van haar missie: Vegan doet geen afbreuk aan smaak, in tegendeel; het smaakt naar méér.

Proeven is ervaren

Daar getuigen de klinkende Google reviews van. Het eten, drinken en de sfeer worden uitgebreid bejubeld. Mirjam: “De reacties van onze gasten, dat is waar ik het voor doe. Het is wel eens gebeurd dat een gast eigenlijk per ongeluk binnenliep en schrok toen ik vertelde dat ik zijn cappuccino niet met koemelk kon maken. Ik bood hem een havermelk cappuccino aan. Als het hem niet zo smaken, was de koffie van het huis. Maar dat bleek niet nodig, hij vond het heerlijk!” Mirjam lacht, “Zo je maar, zelfs een verstokte koemelkdrinker kan overstag gaan als de smaak juist is.”

Alles wordt hergebruikt

Smaak, het is iets wat bij Mirjam en haar kok Bryn van den Berg hand in hand gaat met duurzaamheid. Soms een hele puzzel, maar de intrinsieke motivatie is hoog. Cravings for Green hergebruikt zoveel mogelijk grondstoffen. Mirjam geeft een voorbeeld: “Sinaasappels worden gebruikt voor onze verse sapjes, de schil snijden we klein en verwerken we tot zest of geconfijte garnering. Zo gebruiken we het hele product. Groente- en fruitresten gaan in de bouillon, we fermenteren ze of ze gaan in ons droogoventje. Dit is niet alleen ontzettend circulair, maar komt ook de smaak ten goede. En wat een kick dat onze vuilniszak aan het eind van de dag maar ¾ gevuld is. Wat overblijft en niet meer herbruikbaar is, zetten we in de too good to go app en wordt voor een klein bedrag opgehaald.”

Vegan & verantwoord

Mirjam: “Als je kijkt naar circulair en verantwoord met voeding omgaan kom je al snel op vegan terecht. Een bijkomend voordeel is dat onze gerechten en dranken voor heel veel mensen met voedselintoleranties geschikt zijn”. Mirjam wil nog stappen maken. "Het is een proces, ik weet dat ik het niet 100% volmaakt doe, maar we streven er wel naar. Zo raakte ik met één van onze gasten in gesprek over amandelmelk en amandelproducten. Ik ben het verder gaan onderzoeken en nu ik weet dat dit verre van duurzaam is, gaan we dit uit ons assortiment halen. Er zijn genoeg smakelijke alternatieven die wél voldoen aan onze eisen.”

Koffie & mushrooms

Mirjam kiest haar leveranciers zorgvuldig. Groenten en fruit worden regionaal geteeld en haast verpakkingsloos in grote kratten aangeleverd. De koffie bij Cravings for Green komt van het Koffieverbond uit Ede. Mirjam: “Zij zijn zo ongelooflijk duurzaam en transparant. Ik kan bij wijze van spreken zo zelf met één van hun koffietelers in Congo appen om een fotootje van onze creaties te showen. Ik vind het een fijn idee, of eigenlijk wel een voorwaarde, dat Het Koffieverbond iedereen in de keten als gelijkwaardig ziet. Het klinkt misschien gek, maar ik proef het haast in de koffie!”. De koffieprut die overblijft, gaat naar Urban Funghi. Zij zorgen ervoor dat, hier in Ede op het oude kazerneterrein, vanuit deze koffieprut prachtige oesterzwammen ontstaan (artikel over Urban Funghi uit editie september 2021)

Deze oesterzwammen verwerken wij vervolgens weer in onze gerechten. Het geeft zo’n voldoening om samen circulair te ondernemen!”

Grootste uitdaging

Cravings for Green is constant in beweging. Mirjam en Bryn zoeken doorlopend naar de beste opties en goede alternatieven. De gebruikte ingrediënten kunnen haast per dag variëren én hebben soms een lange voorbereidings- of verwerkingstijd. De grootste uitdaging voor Mirjam is dan ook de juiste prijsstelling. “Natuurlijk, we willen hier geen verlies draaien, maar winst is niet ons belangrijkste doel. Dat staat echt haaks op onze overtuiging. Een mooi voorbeeld is dat ik niet in ga op verzoeken voor een smash cake. Dit is een cake die niet wordt gegeten, maar gebruikt wordt bij een fotoshoot. Hoewel de cake dan wel vegan wordt gemaakt, staat het mij enorm tegen dat deze “verspild” wordt”. Ook heeft Mirjam te maken met de hardnekkige overtuiging dat ‘een gerecht zonder duur vlees of vis wel goedkoper zal zijn’. “Iedereen die ziet met welke overtuiging, liefde en aandacht wij onze producten maken én vervolgens het resultaat proeft, zal begrijpen dat onze prijzen heel schappelijk zijn”. Proeven en beleven, zo is de cirkel weer rond. Want wie eenmaal de vegan lekkernijen heeft geproefd, ervaart zelf dat er een heel goed en duurzaam alternatief is!

STALL, drie ondernemers onder één dak

Cravings for Green is gevestigd in STALL, een creatieve hotspot aan de Verbindelaarseweg in Ede. In de oude, volledig gerenoveerde stal vind je naast Cravings for Green ook Boost Concepts, waar Kirsten ter Maten vintage, local design, sieraden en illustraties aanbiedt. Planty of Leaves, van Hanneke van Olst, maakt het plaatje compleet met haar plantenparadijs. De dames van STALL organiseren en faciliteren samen diverse workshops en bijeenkomsten, van naailes tot tekenworkshops.

Mirjam Luchtenburg

Dit artikel delen