De Wije Werelt

Pionieren in en mét de natuur

“Het gevoel volledig op te gaan in de natuur, dat is wat er gebeurt zodra je bij ons het terrein op komt”, aldus Richard Wijers, parkmanager van EuroParcs de Wije Werelt. Natuur, ontspanning en innovatie gaan hier in Otterlo hand in hand. Het park is omgeven door natuur, ingeklemd tussen Planken Wambuis en het Mosschelsche Zand. Het gezellige Otterlo ligt op een steenworp afstand.

Green Key: duurzaamheid mét comfort

Richard is nu zo’n 1,5 jaar parkmanager op deze locatie. Zijn start ging gepaard met de duidelijke opdracht om Green Key gecertificeerd te worden. Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatiebranche en zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist. Zo ook bij de Wije Werelt; niet alleen werd het Green Key keurmerk verkregen, inmiddels is deze zelfs van de zilver certificering naar goud gegaan.

Verantwoordelijkheid als sleutel tot innovatie

Voor Richard is het verduurzamen een heerlijke uitdaging: “Bij elke handeling vraag ik mezelf af: kan dit ook anders, milieuvriendelijker? Mijn eerste doel was om hier het team in mee te krijgen en dat is zeer goed gelukt. Eerlijk gezegd was er bij de collega’s al een behoorlijke intrinsieke motivatie aanwezig. Ik denk dat de hele ambiance van ons park daarin in een grote rol speelt. Mensen die bij ons komen werken hebben vanuit zichzelf al een groot hart voor natuur, flora en fauna.” Richard vervolgt: “Een belangrijke factor om innovatie te stimuleren was om alle teams en individuele collega’s zelf verantwoordelijkheid te geven. Ik heb ze de vraag gesteld: wat kun jij in je dagelijks werk aanpakken om te verduurzamen, hoe kan het anders? Door vervolgens te meten en te evalueren zien we de resultaten van onze inspanningen. In sommige gevallen uiteraard niet gelijk, maar ik heb gemerkt dat ook kleine succesjes enorm motiverend werken. Door eerst het ‘laaghangend fruit’ te plukken, in ons geval bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen en sedumdaken, zet je de toon voor een innovatieve manier van denken. Het werkt als het ware als een vliegwiel”.

Successen van de afgelopen periode

 • Alle verlichting is vervangen door energiezuinige led-verlichting, die tevens vleermuisvriendelijk is
 • Het schoonmaakteam werkt met schoonmaakproducten met ecologisch keurmerk en rijdt rond in een e-busje. Richard: “Dit busje heeft op de Wije Werelt een tweede leven gekregen, na voorheen te zijn ingezet als toeristenbusje in de stad Gent, een mooi voorbeeld van circulair denken!”
 • Alle scheidingen in afvalstroming zijn uitgebreid
 • Door het hele park heen zijn klokthermostaten, sensoren en bewegingsmelders geïnstalleerd
 • De parkeerplaats is uitgebreid met extra laadpalen voor elektrische auto’s, e-bikes en e-choppers, voor gasten en passanten
 • De Wije Werelt werkt met triple afvalbakken (drie gescheiden afvalstromen), ook in de gastenaccommodaties
 • Diverse woningen zijn voorzien van een warmtepomp
 • De kranen zijn standaard voorzien van percolators (extra filtering)
 • Meerdere keren per dag rijdt er een e-shuttle busje om gasten van De Wije Werelt en het naastgelegen EuroParcs De Zanding van en naar het centrum van Otterlo te vervoeren
 • Er wordt gebruik gemaakt van een eigen waterbron
 • Door het park heen zijn insectenhotels, vogel – en bijenkasten geplaatst
 • Er wordt zoveel mogelijk samengewerkt met leveranciers die eenzelfde oog voor mens & milieu hebben
 • Al het gereedschap is vervangen door e-gereedschap
 • Recent is een oude parkeerplaats teruggegeven aan de natuur door hier 10.000 bomen en struiken te plaatsen
 • Op kantoor is al het printpapier vervangen door papier met Ecolabel, de producten in de parkwinkel zijn voornamelijk fair trade en ook het gebruik van papieren bekers is sterk gereduceerd.

Wat merken gasten van deze aanpassingen?

Richard: “Ik durf te stellen dat het allesbehalve ten koste van de beleving gaat. Sterker nog, uit al onze metingen blijkt dat de doorgevoerde aanpassingen juist voor meer comfort en luxe zorgen. De sedumdaken werken isolerend en warmtewerend en het op afstand kunnen bedienen van bijvoorbeeld de verwarming wordt als zeer plezierig ervaren. Mooi om te vermelden is dat ons schoonmaakteam echt een extreem hoge score op hygiëne en kwaliteit heeft ontvangen. Onze gasten vinden het prettig om te weten dat wij er alles aan doen om het milieu te ontlasten én dat zij daar zelf tijdens hun verblijf ook aan meewerken.”

“Een ander typerend voorbeeld is dat de chauffeur van het e-shuttle busje eigenlijk alleen maar blije gezichten vervoert en regelmatig de opmerking krijgt dat mensen het waarderen elektrisch vervoerd te worden. En laten we vooral ook niet vergeten dat het ook voor onze medewerkers heel prettig uitpakt, alleen al het gebruik van ecologische producten biedt een enorm gezondheidsvoordeel.”

Een vliegwielfunctie voor de branche

De Wije Werelt is de eerste EuroParcs locatie die het Green Key certificaat van zilver naar goud heeft kunnen opwaarderen. Als een echte pionier is Richard binnen én buiten EuroParcs een ambassadeur geworden voor alle mogelijke verduurzamingen, groot en klein. “Ik hoop met onze resultaten onze mede-EuroParcs te inspireren, maar ook andere ondernemers binnen onze sector. Juist ook door het Green Key goud certificaat zijn wij onder de aandacht gekomen van branchegenoten. Ik heb al verzoeken uit diverse landen ontvangen om uit de doeken te doen hoe wij hier bezig zijn. Recent was er zelfs een Amerikaanse onderneemster op bezoek die ons concept wil vertalen naar Amerika. Dit maakt ons natuurlijk trots en tegelijk ook heel blij dat ons goede werk ook daar wortel schiet en natuur en milieu zal gaan baten”.

Toekomstvisie

Richard: “In de toekomst kijken we bijvoorbeeld naar uitbreiding van onze zonnepanelen, maar ook naar een installatie voor bio-vergisting. Ook in het restaurant willen we steeds meer gaan verduurzamen. Zo zijn we nu al bezig om onze sinaasappelschillen te verzamelen en in te leveren bij een onderneming die hier etherische olie van maakt voor de productie van schoonmaakmiddelen. Kort gezegd is het eigenlijk een continu proces waarin kleine en grote stappen veel impact maken op onze toekomstige handelingen.”

Trots

“Ik ben het meest trots op ons team. Het is fantastisch om te merken hoe ontzettend gemotiveerd en betrokken iedereen is. Een mooi voorbeeld vind ik de nummering van de parkeerplaatsen, dit is heel creatief met stukjes hout gedaan. Een idee dat kwam vanuit het team zelf. Het is misschien een klein detail, maar enorm veelzeggend; we werken er met z’n allen hard voor dat alle details kloppen met onze visie op natuurbeleving. Dit wil ik dan ook graag aan andere ondernemers meegeven: betrek je team volledig bij de transitie naar duurzamer ondernemen, inventariseer wat er al gedaan wordt en waar je quick wins kunt behalen, deze motivatie en de resultaten zorgen voor een sneeuwbaleffect naar een innovatieve en duurzame toekomst.”

Richard Wijers

Richard Wijers is een echte “hospitality-man”. Zijn ruime ervaring op andere EuroParcs parken én zijn liefde voor duurzaamheid en innovatie komen samen in zijn rol als parkmanager op de Wije Werelt.

Dit artikel delen