Unbrick
Blok voor blok bouwen aan een duurzame toekomst
Respectfully Witty, het is één van de vijf principes van Unbrick. Het heeft alles in zich: respect voor mens en milieu, voor elkaar, voor de branche waarin zij werkzaam zijn. En tegelijkertijd zit er een kleine tegenstelling in. Witty, het staat voor bijdehand, slim, misschien een tikje eigenwijs. En dat is precies wat Unbrick wil zijn en wil uitdragen. Niet genoegen nemen met “zo doen we dat nou eenmaal”, maar altijd en overal vraagtekens bij plaatsen. Niet om het persé anders te doen, maar wel om het beter en duurzamer te maken. Tijd voor een nadere kennismaking met de winnaar van de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20.
Over Unbrick
Unbrick is op 1 september 2020 opgericht door Merijn Storm van Leeuwen en Vincent Gravesteyn. Een unieke combinatie van een vastgoedondernemer (Merijn) en een ondernemer met veel ervaring in het financieren van start-ups (Vincent) die samen besloten dat het “anders kan én misschien wel moet” in de traditionele bouwwereld. De mix van deze achtergrond en ervaring heeft geleid tot Unbrick, ontwikkelaar van modulaire duurzame woningen. De woningen worden nu (nog) met name ingezet als vakantiewoningen op recreatieparken. Sinds deze zomer staan er 34 Unbricks op park Brinckerduyn te Appelscha. Op de site van Unbrick kunnen bezoekers direct hun eigen (vakantie)woning uitzoeken, configureren én direct bestellen. Het is daarmee de eerste site ter wereld waar je online een woning kunt bestellen.
Inmiddels werken er zo’n 80 mensen op de prachtige locatie langs de A12 in Ede. Elke Unbrick woning wordt hier van A tot Z in eigen fabriek ontwikkeld en bij elke stap in het productieproces worden de bestaande normen van de branche uitgedaagd. Kan een huis ook energie opleveren? Waarom maken we overal plinten? Waarom gebruiken we nog sleutels? Waarom heeft een deur een deurkozijn? Kunnen we bouwen zonder bouwtekening? Omdenken tot in het kleinste detail!
Krijn Smits, director Brand & CX
Met een achtergrond in de reclame en marketing weet Krijn als geen ander het belang van klant- en merkbeleving in combinatie met productinnovatie en design. In deze functie komt dit allemaal samen. Het Brand & CX team bij Unbrick focust op onderzoek, klantbeleving en het laden van de merkbelofte.
Software als basis voor een gedragsverandering
Vanaf april 2021 is Krijn Smits werkzaam bij Unbrick als director Brand & CX. Krijn: “Bij Unbrick werken we allemaal met een enorme intrinsieke motivatie. We geloven echt in onze manier van werken. Wil je veranderen, dan zul je bij het kleinste detail moeten beginnen. In het geval van de bouwwereld was onze eerste verandering het 3D systeem waarmee traditiegetrouw gewerkt wordt. In plaats van met het voor de hand liggende pixelbased BIM te gaan werken, zijn wij met het vectorbased systeem Dassault aan de slag gegaan, dat is software die veel gebruikt wordt in de automobiel- en luchtvaartbranche. Met deze software kunnen we tot in de kleinste details inzoomen en zo het bouwproces managen én veranderen.”
“Innovatie begint door vraagtekens te zetten bij alle details. Neem niets voor lief omdat het “nou eenmaal zo gedaan wordt”. Nee, het kan altijd anders. Beter!”
Duplo blokken
Een Unbrick woning bestaat uit 3 tot 4 losse modules. Krijn: “Wij zeggen wel eens, het komt als Lego binnen en gaat er als Duplo weer uit”. Deze blokken vormen de Unbrick One, een complete, comfortabele woning voor 4 of 6 personen. Het huis is optimaal circulair en staat op schroefpalen in plaats van op beton en is zodoende volledig demontabel. In slechts één dag kan het huis gedemonteerd worden, zonder ook maar iets achter te laten in de natuur. Alle onderdelen van het huis zijn geschikt voor up- of downcycling en kunnen worden hergebruikt. “Op dit moment ontwikkelen we in 1,5 tot 2 dagen een compleet huis, ons doel voor het einde van het jaar is om dit ook in 1 dag ter kunnen doen”, aldus Krijn.
Hout
De Unbrick woningen bestaan voor 80% uit Cross Laminated Timber (CLT). Een duurzame houtsoort met veel voordelen. Het is lichtgewicht, herbruikbaar, demontabel, supersterk en zorgt voor een uitstekend binnenklimaat en natuurlijke uitstraling. Het materiaal wordt gewonnen uit onuitputbare, beschermde bossen en is daarmee een stuk duurzamer dan fossiele materialen, zoals steen en staal. De bomen worden gerooid zodra ze volwassen zijn en daardoor een lagere CO2 opname hebben. Voor elke gerooide boom worden drie jonge bomen, met een hoge CO2 opname, teruggeplaatst. Een Unbrick woning heeft een levensduur van maar liefst 80 jaar. Het hout dat binnenkomt is al op maat gemaakt, met de deuren en ramen eruit gefreesd. Het hout dat hierbij overblijft, gaat ook naar Unbrick. “Hier maken we bijvoorbeeld nachtkastjes van. Je hoort het, er wordt zo goed als niks verspild”, lacht Krijn.
“Om de aarde niet verder te 'verkloten', bouwen wij modulair met duurzame en circulaire materialen”
Efficiency werkt twee kanten op
Niet alleen bij materiaalkeuze wordt er gekeken wat de meest efficiënte en duurzame keuze is. Dit werkt door in de hele organisatie en zelfs daarbuiten. Krijn: “Al onze productiemedewerkers werken met iPads met daarop de werkinstructie. Eigenlijk zoals een Lego bouwboekje. Als in de praktijk blijkt dat een bepaalde handeling daarin niet handig is of anders kan, passen we dit direct aan. Zo verbeteren we onszelf continu en hebben onze medewerkers ook daadwerkelijk invloed op hun eigen dagelijkse werk.”
Maar, het houdt niet op binnen de muren van Unbrick. “We zijn continu in gesprek met onze huidige en toekomstige leveranciers. Zo hebben we nog voor het eerste transport uitgebreid overleg gehad met de vervoerder. Met zijn expertise en onze wensen hebben we samen de meest optimale logistiek uitgedacht, met efficiënte, uitgekiende belading en geen onnodige ritjes met lucht.” Een ander goed voorbeeld van deze principes is de levering van schroeven. Krijn: “De schroeven die wij gebruiken werden geleverd in doosjes met daarom heen weer grotere dozen. Enorm veel verpakkingen! Nu kun je denken; dat is nou eenmaal zo, maar zo denken wij juist niet. We zijn in gesprek gegaan met de leveranciers en tot beider tevredenheid en effectiviteit levert hij de schroeven nu in statiegeldkratten. Een dergelijke transitie is bijzonder inspirerend, ik zie het als de bekende steen in het water. Het lijkt een kleine verandering, maar triggert andere bedrijven om ook daar uiteindelijk een grote verandering teweeg te brengen”.
“Alles wat binnen én misschien ook wel buiten je invloedssfeer ligt kun je ter discussie stellen. Hoe kan het anders, met oog voor mens en milieu”

279
Het duurt maar 279 seconden voordat een Unbrick One woning teruggroeit in de duurzame bossen van Duitsland.

2
Dankzij optimale isolatie en de geïntegreerde zonnepanelen, levert Unbrick 2x meer energie op dan de woning verbruikt.

22/3
Voor een Unbrick One model 6 zijn ongeveer 22 volwassen bomen nodig. Voor elke gerooide boom, worden er 3 nieuwe aangeplant.

25%
De Unbrick One is 25% ruimer dan de gemiddelde vakantiewoning in het premium segment.

80%
Van het gebruikte bouwmateriaal in een Unbrick is 80% CLT.
Investeren in de toekomst
In een kleine twee jaar tijd zo’n impactvol bedrijf neerzetten, het is de jury van de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 niet ontgaan. De organisatie prijst de durf en ondernemerszin in combinatie met een groot hart voor de natuur. Krijn: “We zitten qua duurzaamheid van de Unbrick One op ongeveer 80% van wat we voor ogen hebben. Soms moeten we compromissen sluiten, omdat simpelweg de rest van de wereld nog niet zover is. Kies je voor een snellere levertijd en optimale logistiek, maar met een productsoort die nog niet 100% bio based is? Deze keuzes houden ons dagelijks bezig én houden ons scherp”.
Unbrick als antwoord op woningnood
In het Friese Appelscha staat het eerste park met Unbrick woningen. Het is de opmaat naar een toekomst vol mogelijkheden. Krijn: “We hebben de ambitie uitgesproken om de meest innovatieve ontwikkelaar van duurzame woningen te worden. Met zo’n ambitie - en de gigantische woningnood in Nederland - kan je niet stoppen bij vakantiewoningen. Door het feit dat onze woningen voldoen aan het Bouwbesluit zijn Unbricks nu al prima geschikt als permanent woonhuis. Daarnaast zijn we bezig met het ontwerpen van starterswoningen, woonwijken, maar ook vrijstaande villa’s”. Qua woonbehoefte heeft Unbrick de tijd mee, maar aan de andere kant werkt soms de tijdgeest tegen. “De bouwwereld is traditioneel ingesteld, met logge processen en soms vastgeroeste patronen. Daar lopen we tegenaan. Ook zien we dat gemeentelijke procedures en regelgeving nog niet altijd klaar zijn voor onze manier van werken. Maar we zouden Unbrick niet zijn als we hier niet “respectfully witty” mee om zouden gaan om zo toch die hoognodige wind van verandering te laten waaien”.